Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Τα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !*  Δύσκολες οι μέρες που έρχονται για τη χώρα. Πολλοί δεν το έχουν καταλάβει ακόμα και νομίζουν ότι είναι …περαστικές. Το σίγουρο είναι ότι θα κρατήσει χρόνια αυτή η κολόνια ! Μάχη κι όποιος αντέξει που λέει κι ο λαός μας !

* Το κακό είναι ότι θα τη πληρώσει κι ο Καλλικράτης κι οι Δήμαρχοι θα δούνε ευρουλάκια με το … κιάλι ! Οι έξυπνοι και οι δραστήριοι ίσως κάτι να καταφέρουν.

*  Κι όταν λέμε έξυπνοι δεν λέμε σαν πάρα πολλούς… πονηρούς προηγούμενους που έχουν φεσώσει τα ταμεία τους και τώρα θα πέσει πολύ γέλιο όπως μαθαίνω.

*  Σημεία και τέρατα θα βγουν στην επιφάνεια, για ανύπαρκτα κονδύλια που μοίραζαν , για έργα που έταζαν αλλά που χρέωναν τους επόμενους , ακόμα και για έργα μαϊμούδες !

*  Το κακό δεν είναι ότι θα σταματήσουν έργα, αλλά θα μείνουν απλήρωτοι και εργολάβοι κι αν ¨κελαηδήσουν¨ αυτοί , θάμαστε… μια ωραία ατμόσφαιρα, όπως έλεγε σε κάποια ταινία κι ο μακαρίτης Ντίνος Ηλιόπουλος !

*  Πάντως όπως ανακοινώθηκε στις 12 Απριλίου θα δημοπρατηθεί το έργο για την κατασκευή του δρόμου από Αγία Ευθυμία μέχρι τις φυλακές Μαλανδρίνου. Τώρα για ποιόν Απρίλιο θα περπατήσουμε τον νέο δρόμο δεν ξέρω.

*  Κάποια έργα έστειλε κατά Λαμία μεριά κι η Δωρίδα, μήπως ο Κλέαρχος τα βάλει στο ΕΣΠΑ και μπορέσουμε να πάρουμε τίποτα ευρουλάκια και γίνει κανένα έργο, γιατί διαφορετικά …

*   Εκτός κι αν οι όψιμοι αναπτυξιακοί φωστήρες συμπατριώτες μας , στη σύναξη που ετοιμάζουν κατά Δωρική Αδελφότητα μεριά, βρουν κάποιες λύσεις να βγάλει κι η… Δωρίδα στάρι !

Θα μου πείτε γιατί δεν τις έβρισκαν τόσα χρόνια με τους κολλητούς τους που ήταν στο γκουβέρνο σε όλα τα μέτωπα(Δήμαρχοι, Νομάρχες, Βουλευτές, Υπουργοί) μήπως είχε σωθεί κι η καημένη η Δωριδούλα μας , απάντηση δεν έχω. Ίσως αν τους ρωτήσετε, αυτοί τη δώσουν.

*  Και μ΄ αυτά και με τ΄ άλλα μας προέκυψε νέος… ¨Δωρικός εμφύλιος¨ ! Όχι μη πάει ο νους σας στο κακό. Για ποδόσφαιρο μιλάμε, όπου στον τελικό κυπέλλου Φωκίδας μέσα στο Μάρτη , που θα γίνει στην Άμφισσα, θ΄ αναμετρηθούν οι βουνήσιοι με τους καμπίσιους. Τουτέστιν Αετός Λιδωρικίου εναντίον Τολοφώνας Ερατεινής.

*  Δεν ξέρω ποιος θα νικήσει , ξέρω όμως ότι το κύπελλο θα έρθει στη Δωρίδα. Α, μαθαίνω ακόμα ότι εκεί κάτω στην Ερατεινή άρχισαν οι παράγοντες να βάζουν το χέρι στη τσέπη και να τάζουν πριμ με αρκετά ευρουλάκια για να ντοπάρουν τους παίχτες τους ! Για ξαναδείτε το θέμα κι εσείς εκεί πάνω στο Λιδωρίκι !

*  Σας έλεγα παλιότερα ότι ο Καπεντζώνης κι η παρέα του τρέχουν και δεν φτάνουν μήπως και βρουν λύση να κάνουν Πάσχα στη Πλατεία τους οι Ευπαλιώτες. Όπως μαθαίνω κάτι πάει να γίνει κι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία !

*  Μη με ρωτάτε για τα άλλα ημιτελή έργα , εδώ κι εκεί ! ανά τη Δωρίδα . Πως το έλεγε κι ο ΟΤΕ … περιμένετε στο ακουστικό σας !

*  Στο μεταξύ νέος δημοτικός σύμβουλος μπήκε στη παρέα . Ο Παναγιώτης Καλιαμπέτσος που είχε κάνει ένσταση παίρνοντας τη θέση από τον Θανάση Κατσούδα γιατί τον πέρναγε τρείς ψήφους. Αλλά κι ο τελευταίος δεν μένει έξω γιατί είχε κάνει ένσταση και πέταξε έξω τον Γιάννη Φλέγγα, επειδή είχε πάρει πολύ περισσότερους ψήφους απ΄ αυτόν, παρότι πολύ μικρότερος στην ηλικία… και την κέρδισε !

*  Σας έχω κι ένα καλό νέο , για έργο που δεν γίνεται στη Δωρίδα αλλά αφορά τους Δωριείς. Δεν πρόκειται να σταματήσει η Ολυμπία Οδός στο κομμάτι από Κόρινθο μέχρι Πάτρα. Η εντολή από πολύ ψηλά ήταν σαφής. Χρηματοδότηση με κάθε τρόπο, έστω και μέσω Ευρώπης, για να συνεχιστεί ο δρόμος στο κομμάτι αυτό και μέχρι ν΄ αποφασίσουν οι άλλοι στην Ηλεία, από πού θα περάσει η χάραξη για να φτάσει μέχρι την Τσακόνα θα δούμε τι θα γίνει για εκεί κάτω !

*  Όσο για το άλλον δρόμο, την Ιόνια Οδό ντε, η λύση είναι οριστική. Θα γίνει τούνελ στην Παλιοβούνα. Τώρα πότε θα το τρυπήσουν το βουνό μη με ρωτάτε . Όταν βρουν… τρυπάνι !

*  Αυτός ο τόπος έχει χορτάσει προβοκάτσια. Τόχει στο αίμα του φαίνεται ! Ευδοκιμεί στον τόπο το σπορ από τότε πούφυγαν οι Τούρκοι ! Μαθαίνω να …ψιθυρίζεται σε διάφορα χωρία (όσα έχουν κατοίκους!) ότι αυτός ο Δήμαρχος ο Καπεντζώνης και μερικοί της παρέας του δεν καταλαβαίνει και κάνει πράγματα που του λένε κάποιοι άλλοι ! Ποιος του είπε να μη πάει στο σχολείο να μάθει πέντε γράμματα κι αυτός. Τ΄ ακούς Καπεντζώνη ; Την άλλη φορά στο Δημαρχείο, με τον …κηδεμόνα σου !!

*  Αλλά να κλείσω και με κάτι ευχάριστο . Πάρτι για νέους και όσους αισθάνονται νέοι (!) κάνει η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας στο Κολωνάκι, σ΄ ένα από τα ποιο in club της Αθήνας, το messiah, την Παρασκευή το βράδυ στις 18 του Μάρτη. Θα πιούνε , θα κουβεντιάσουν , θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν με 7 ευρουλάκια μόνο το ποτό ! Μπράβο παιδιά ! Μάλλον καλό ακούγεται , θάρθω κι εγώ.

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ! Πάμε για...¨κούρεμα¨ πολλών Δημοτικών

Του Παύλου Δωριάδη

Σε συγχωνεύσεις σχολείων οδηγούμαστε από την νέα σχολική χρονιά σύμφωνα με την απόφαση που έχει πάρει η Κυβέρνηση , να εφαρμόσει δηλαδή έναν Καλλικράτη και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για το σκοπό αυτό έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας οι σχετικές οδηγίες και εντολές προς τις περιφερειακές εκπαιδευτικές διευθύνσεις να στείλουν, μετά από μελέτη που θα κάνουν, τις εισηγήσεις τους για το ποιά σχολεία της εποπτευόμενης περιοχής τους πρέπει να καταργηθούν και με ποια θα συγχωνευθούν.

Παράλληλα έχει σταλεί εδώ και καιρό σχετική εγκύκλιο στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες που τους ενημερώνει για την μεταρρύθμιση αυτή που σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση ώστε και αυτοί να συζητήσουν το θέμα και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αρκετές είναι οι ενστάσεις που εγείρονται , η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου , κάλεσε στην Αθήνα όλους τους νέους Δημάρχους της χώρας, που τους ανέπτυξε επί μακρόν σε ομιλία της το πνεύμα των νέων αυτών μεταρρυθμίσεων στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τους επιδιωκόμενους στόχους.

Το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας , όπου σύμφωνα με τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των μελών του, ουσιαστικά προτείνουν , λόγω τις ιδιαιτερότητας που έχει η Δωρίδα , με ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές να μην υπάρξουν συγχωνεύσεις.

Την αντίθεσή τους εκφράζουν με ανακοινώσεις τους και οι διάφοροι σύλλογοι των εκπαιδευτικών, γενικά σε όλη τη χώρα, αλλά και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.

Σε γενικές γραμμές αντίθετα είναι, όχι στη φιλοσοφία αλλά στον τρόπο και την διαδικασία εφαρμογής της μεταρρύθμισης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπεύθυνου τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Άρη Σπηλιωτόπουλου που συνοψίσει τις ανησυχίες αυτές δηλώνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε ο “Καλλικράτης” των Σχολείων, τονίσαμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που λαμβάνονται μονομερώς και μέσα, μόνο, σε γραφεία Υπουργείων και να ανακοινώνονται ως αποτέλεσμα, δήθεν, διαβουλεύσεων. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού, γόνιμου και αποτελεσματικού διαλόγου με την κοινωνία, την εκπαιδευτική κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Γονείς».

Η εικόνα τώρα στη Δωρίδα διαμορφώνεται ως εξής:

Στο δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Βαρδουσίων δεν λειτουργούσε δημοτικό σχολείο σε κανένα από τα χωριά του.

Στο δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Ευπαλίου λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία Ευπαλίου, Καστρακίου, Μαλαμάτων, Μαραθιά, Σεργούλας και σχολείο για παιδιά των Ρομά στη Μανάγουλη.

Στο δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Λιδωρικίου λειτουργούν τα σχολεία του Λιδωρικίου, Αμυγδαλιάς, Δάφνου και Διακοπίου.

Στο δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Τολοφώνας λειτουργούν τα σχολεία Ερατεινής, Γλύφας και Τολοφώνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τις εισηγήσεις που γίνονται οδηγούμαστε σε συγχώνευση των σχολείων Μαραθιά , Σεργούλας και Γλύφας σε ένα, της Τολοφώνας με Ερατεινής, του Καστρακίου με του Ευπαλίου, των Μαλαμάτων με της Μανάγουλης και του Διακοπίου με του Δάφνου, χωρίς βέβαια να είναι κάτι τελικό.

Σε ότι αφορά τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου δεν επέρχονται μεταβολές και θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και τώρα δηλαδή το Γυμνάσιο και Λύκειο Λιδωρικίου, το Γυμνάσιο και Λύκειο Ευπαλίου και το Γυμνάσιο και Λύκειο Ερατεινής.

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

ΛΙΑΚΑΔΑ ΜΕ...ΧΙΟΝΙ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ !


Στα άσπρα ντύθηκε χθες η ορεινή κυρίως Δωρίδα από το χιόνι που έπεσε όλη την ημέρα μέχρι αργά το βράδυ. Οι ποσότητες όμως δεν ήταν μεγάλες ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα.

Ήδη από το πρωί όλη η Δωρίδα είναι λουσμένη στον ήλιο, το χιόνι στα χαμηλότερα έχει λιώσει και μόνο οι ορεινοί όγκοι των Βαρδουσίων και της Γκιώνας είναι ακόμα φορτωμένοι και λίγο μερικά χωριά στις παρυφές των βουνών αυτών.

Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό σε όλο το Δήμο, χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στα ορεινά τμήματα του πρώην Δήμου Βαρδουσίων και του Λιδωρικίου, γιατί οι δρόμοι με το λιώσιμο του χιονιού έχουν μια επικίνδυνη ολισθηρότητα.

Συνεχώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και όπου χρειάζεται παρεμβαίνουν ενώ ρίχτηκε και αλάτι σε αρκετά σημεία του ορεινού δικτύου.

Τα Δημοτικά Σχολεία του πρώην Δήμου Λιδωρικίου καθώς και το Γυμνάσιο και Λύκειο Λιδωρικίου δεν λειτούργησαν με αποφάσεις της Αντιπεριφερειάρχου Γιώτας Γαζή και του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη. Κλειστά ίσως παραμείνουν τα ίδια σχολεία και αύριο ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Αντίθετα κανονικά λειτούργησαν όλα τα σχολεία της πεδινής Δωρίδας, δηλαδή των πρώην Δήμων Ευπαλίου και Τολοφώνας. Πρέπει να πούμε εδώ ότι στο δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Βαρδουσίων δεν λειτουργεί κανένα δημοτικό σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

ΔΩΡΙΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Θα παιξουν η Ερατεινή με το Λιδωρίκι

Του Τάσου Ν. Τσόλκα

Σε ομάδα της Δωρίδας θα πάει το κύπελλο Φωκίδας 2011 , αφού προκρίθηκαν για τον τελικό η Τολοφώνα Ερατεινής και ο Αετός Λιδωρικίου.

Στον ένα ημιτελικό την περασμένη Τετάρτη, η Τολοφώνα Ερατεινής κέρδισε με 2-0 τον Διαγόρα μέσα στο Πολύδροσο. Με την νίκη της αυτή η Ερατεινή επί του πρωτοπόρου του πρωταθλήματος και μάλιστα μέσα στην έδρα του , επιβεβαίωσε ότι τελευταία είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Φωκίδας.

Στον άλλο ημιτελικό το Σάββατο ο Αετός Λιδωρικίου επιβλήθηκε στα πέναλτι με 5-4 του Κεχαγιά Προσηλίου αφού ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν με 0-0.

Προγνωστικά για έναν αγώνα Κυπέλλου και μάλιστα τον τελικό, δεν μπορούν να γίνουν αφού είναι γνωστό ότι το Κύπελλο είναι θεσμός των εκπλήξεων. Σύμφωνα όμως με την δυναμική των συγκεκριμένων ομάδων τις τελευταίες εβδομάδες , η Τολοφώνα Ερατεινής έχει το προβάδισμα για να στεφθεί Κυπελλούχος.

Η ημερομηνία του τελικού δεν έχει προσδιορισθεί και αυτό θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΠΣ Φωκίδας μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η πιθανότερη είναι την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Ενωσιακό Γήπεδο της Άμφισσας.

Το περασμένο σαββατοκύριακο δεν έγιναν αγώνες πρωταθλήματος λόγω του τριήμερου εορτασμού των Απόκρεω. Το πρωτάθλημα συνεχίζεται κανονικά το προσεχές σαββατοκύριακο και στις δύο κατηγορίες με τους παρακάτω αγώνες .

Οι αγώνες της επόμενης αγωνιστικής

Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18η Αγωνιστική
Αμφισσαικός 2006 - Αναγέννηση Βουνιχώρας
Αστέρας Ιτέας - Τολοφώνα Ερατεινής
Αετός Λιδωρικίου - Ολυμπιακός Κίρρας
Ένωση Γλυφάδας - Κεχαγιάς Προσηλίου
Ησαΐας Δεσφίνας - Κρισσαίος Χρισσού
Διαγόρας Πολυδρόσου - Απόλλων Ευπαλίου

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 14η Αγωνιστική
Ηρακλής Μοναστηρακίου- Φωκίδα 2000 Ιτέας
Μυωνία Αγίας Ευθυμίας-Ανδρούτσος Γραβιάς
ΑΠΟ Κούμαρος- Δωρικός Μαλαμάτων
Ρεπό: Ακαδημία ΄94 Άμφισσας

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

ΠΑΤΡΩΝ-ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΜΕΣΩ...ΕΥΡΩΠΗΣ Από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναζητείται λύση χρηματοδότησης του αυτοκινητόδρομου

Της Αφροδίτης Τσικριτζή *

Μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναζητείται λύση χρηματοδότησης του αυτοκινητοδρόμου που εκτελεί η Ολυμπία Οδός , καθώς οι Τράπεζες δεν χρηματοδοτούν το έργο από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Επικαλούνται τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και τα μειωμένα έσοδα από τα διόδια.

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει καλεί τις Τράπεζες το Υπουργείο Υποδομών , για να βγάλει όμως τους αυτοκινητόδρομους από το αδιέξοδο, απευθύνθηκε ήδη προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στο ενδιάμεσο στάδιο έως την ολοκλήρωση της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων.

Εφόσον επέλθει συμφωνία θα έχει επιτελεστεί ένα σημαντικό βήμα προς άρση του αδιεξόδου, καθώς ορισμένες Τράπεζες έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση, επικαλούμενες καθυστέρηση στην πορεία των εργασιών, αλλά και τη μείωση των εσόδων από τα διόδια, , κάτι όμως που – σύμφωνα με πληροφορίες – προβλέπεται στη σύμβαση. Δηλαδή στις παραδοχές που έχουν ληφθεί υπ΄ όψη , υπάρχει και το δυσμενές σενάριο, το οποίο αυτή την περίοδο επιβεβαιώνεται.

Αυτός είναι και ο λόγος που το αρμόδιο υπουργείο επιμένει ότι Κοινοπραξίες και Τράπεζες θα πρέπει να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Έτσι, όμως με την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αντιμετωπίζεται η ομηρεία και εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών, δεδομένου ότι ιδιαίτερα για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνας-Κορίνθου-Πατρών-Πύργου-Τσακώνα η «Ολυμπία Οδός» φέρεται να είχε καταθέσει πρόταση για διακοπή των εργασιών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης , μέχρι την ολοκλήρωση της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου υποδομών το πρόγραμμα των 5 αυτοκινητοδρόμων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτεί δαπάνη περίπου 8,5 δις. ευρώ. Το Δημόσιο συμβάλλει, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις με 2,3 δις,, ενώ ένα ακόμα ποσό 2,3 δις. προβλέπεται να προέλθει από διόδια. Ακόμα οι Τράπεζες προβλέπεται να χορηγήσουν δάνεια στους παραχωρησιούχους ύψους 3,3 δις., ενώ οι παραχωρησιούχοι θα διαθέσουν 800 εκατομμύρια ίδια κεφάλαια. Στο πρόγραμμα των 5 αυτοκινητοδρόμων συμμετέχουν χορηγώντας δάνεια 43 Τράπεζες ελληνικές και ξένες.

* H Αφροδίτη Τσικριτζή είναι δημοσιογράφος στη ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ