Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ο Π.Σκόνδρας από το Ευπάλιο Δωρίδος


Του Παύλου Δωριάδη

Νέος Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Περιφερειακών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε από 7 Φεβρουαρίου 2011, ο Παναγιώτης Σκόνδρας από το Ευπάλιο Δωρίδος.

Ο Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Σκόνδρας, που με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετατέθηκε από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας στην δική μας Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος, στις δηλώσεις του με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι « θα συνεχίσουμε, μαζί με το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της Περιφερειακής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας, με ζήλο και αυταπάρνηση την αποστολή μας, για την ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας του πολίτη και του κράτους, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και λοιπών αιτιών»

Ο νέος Διοικητής έχει καταταγεί στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1982, είναι έγγαμος με ένα τέκνο κατάγεται από το Ευπάλιο Φωκίδας και έχει γεννηθεί στην Πάτρα .

Ως Αξιωματικός έχει υπηρετήσει σε διάφορες Υπηρεσίες των Αθηνών, ως Υποδιοικητής στην Π.Υ. Κέρκυρας, ως Υποδιοικητής στην Π.Υ. Αιγίου, ως Υποδιοικητής στην Π.Υ. Α/Δ Αράξου, ως Υποδιοικητής στην Π.Υ. Σάμου, ως Υποδιοικητής στην Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, ως Διοικητής στην Π.Υ. Καλαβρύτων, ως Διοικητής στην Π.Υ. Λευκάδας , ως Διοικητής στην Π.Υ. Κεφαλονιάς, ως Διοικητής στον 1ο Π.Σ. Πατρών και στην Δ.Π.Υ. Πατρών.

Να επισημάνουμε εδώ ότι ο Π. Σκόνδρας συνεχίζει την καλή παράδοση πολλών Δωριέων στο Πυροσβεστικό Σώμα που ανέβηκαν στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας του σώματος, όπως οι πρώην Αρχηγοί Ανδρέας Γκέκας από το Καστράκι Δωρίδας και ο Δημήτρης Καλαντζής από την Φιλοθέη Δωρίδας.


Υ.Γ.  Ενημερωθείτε για τις συνεστιάσεις , πίτες και συνελεύσεις των συλλόγων της Δωρίδας πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ με τίτλο ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ  που ανανεώνεται.Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Η ΔΩΡΙΔΑ !

Δεκάδες μικροσεισμοί με τον μεγαλύτερο απόψε 4,3 ρίχτερ
Συχνούς μικροσεισμούς είχαμε τις τελευταίες ημέρες στη περιοχή της Δωρίδας, που όλοι βέβαια προέρχονται από το γνωστό επίκεντρο του Κορινθιακού κόλπου.

Απόψε το βράδυ λίγο πριν τις 8 είχαμε τον μεγαλύτερο, με 4,3 ρίχτερ που ταρακούνησε πιο πολύ την νοτιοδυτική Δωρίδα δηλαδή τον πρώην Δήμο Ευπαλίου, αλλά έγινε αισθητός σε όλο το Δήμο.

Επίκεντρό του είχε το χώρο ανάμεσα στη Ναύπακτο και το Αντίρριο,και το εστιακό του βάθος ηταν 5 χλμ, ενώ είχε και μεγάλη διαρκεια.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν διαπιστωθεί ή καταγραφεί κάποιες ζημιές.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι όλες τις τελευταίες ημέρες είχαμε στη περιοχή της παραλιακής Δωρίδας δεκάδες μικροσεισμούς που ο μεγαλύτερος ήταν της τάξης των 3,2 ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Αιγίου και Ψαθόπυργου.

Οι σεισμολόγοι, τους πολλούς μικροσεισμούς γενικά τους θεωρούν κάτι φυσιολογικό για την σεισμογενή περιοχή του Κορινθιακού και είναι καλό γιατί έτσι εκτονώνεται …ο εγκέλαδος !

Να υπενθυμίσουμε ότι και πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε σειρά εκατοντάδων σεισμών και μικροσεισμών στη περιοχή που ο ποιό ισχυρός ήταν της τάξης των 5,3 ρίχτερ.Υ.Γ.  Ενημερωθείτε για συνεστιάσεις , πίτες και συνελεύσεις των συλλόγων της Δωρίδας πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας με τίτλο ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ, που ανανεώνεται.

ΕΔΩΣΑΝ 11 ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ υδροηλεκτρικών και αιολικών πάρκων

Δεν ενημερώθηκαν οι νέες δημοτικές αρχές και τοπικές κοινωνίες

Του Παύλου Δωριάδη

Εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν από τις αρχές, όχι όμως και από τις τοπικές κοινωνίες της Δωρίδας , έντεκα (11) άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δηλαδή , φωτοβολταϊκά , υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα.

Οι άδειες χορηγήθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά από έλεγχο της νομιμότητάς των , όπως συγκεκριμένα αναφέρει η σχετική απόφαση και πριν αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές.

Άλλες 4 τέτοιες άδειες εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν για την περιοχή του Δήμου Δελφών.

Στις αποφάσεις αυτές όμως φαίνεται να αντιδρούν οι κατά τόπους τοπικές κοινωνίες, που ούτε ρωτήθηκαν και ούτε ενημερώθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι για μερικές περιπτώσεις όπως στην Παύλιανη το θέμα είχε έρθει από τους κατοίκους στο Δημοτικό Συμβούλιο και πήραν αρνητική θέση.

Στο Δήμο Δωρίδας ,η δημοτική αρχή που ρωτήθηκε μας ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα, προσθέτοντας ότι κατ αρχάς δεν είναι αντίθετη με την αδειοδότηση και τοποθέτηση των νέων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όλα πρέπει να γίνουν με μέτρο και αφού προηγηθούν περιβαντολλογικές μελέτες και ενημερωθούν πλήρως οι τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα οι άδειες που χορηγήθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τις περιοχές του Δήμου Δωρίδας είναι οι εξής :

1) Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 1,95 ΜW, στη θέση «Παναγιά επί του Ποταμού Κόκκινου» των πρώην Δήμων Λιδορικίου και Βαρδουσίων, στην εταιρεία «D.M.G. ΕΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ & ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

2) Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 3,39 ΜW, στη θέση «Ρέμα Καρυώτικο – Δ.Δ. Αρτοτίνας» του πρώην Δήμου Βαρδουσίων, στην εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΟΜΗ AΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ ΡΕΜΑ ΚΑΡΥΩΤΙΚΟ – Δ.Δ. ΑΡΤΟΤΙΝΑΣ.

3) Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 1,84 ΜW στη θέση «Κούτρα» του πρώην Δήμου Λιδορικίου, στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ Α.Ε.» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ ΚΟΥΤΡΑ.

4) Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 20 ΜW στη θέση «Τσαμαδορράχη» των πρώην Δήμων Ευπαλίου και Τολοφώνος , στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΥΚΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ & ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ ΤΣΜΑΔΟΡΡΑΧΗ.

5) Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 10 ΜW στη θέση «Άσπρα Λιθάρια» του πρώην Δήμου Ευπαλίου , στην εταιρεία «LEONTIO AIOLOS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΑΣΠΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ.

6)Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Mικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 2,03 ΜW, στη θέση «Ρέμα Καλογερικός» του πρώην Δήμου Βαρδουσίων, στην εταιρεία «ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ ΡΕΜΑ ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟΣ.

7) Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Mικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 4,35 ΜW, στη θέση «Ποταμός Μόρνος – Δ.Δ. Κονιάκου – Λευκαδιτίου και Συκιάς» του πρώην Δήμου Λιδορικίου, στην εταιρεία «ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΩΑΝΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΟΡΝΟΣ – Δ.Δ. ΚΟΝΙΑΚΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΚΕΑΣ.

8) Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 17 ΜW στη θέση «Ομαλια» του πρώην Δήμου Βαρδουσίων και του πρώην Δήμου Αποδοτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στην εταιρεία «COBRA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ-ΦΩΚΙΔΑΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ & ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΟΜΑΛΙΑ.

9) Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Mικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 0,72 ΜW, στη θέση «Ρέμα Διχαλόρρεμα» του πρώην Δήμου Βαρδουσίων, στην εταιρεία «ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ ΡΕΜΑ ΔΙΧΑΛΟΡΡΕΜΑ.

10) Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 14 ΜW στη θέση «Άγιος Νικόλαος – Τσούκα», του πρώην Δήμου Βαρδουσίων , στην εταιρεία «BUSINESS ENERGY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΤΣΟΥΚΑ.

11) Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 18,4 ΜW στη θέση «Τρεις βρύσες - Κάτω Λακκώματα - Δημούλη - Μαραθάκια» του πρώην Δήμου Τολοφώνος , στην εταιρεία «EDF EN GREECE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ ΤΡΕΙΣ ΒΡΥΣΕΣ-ΚΑΤΩ ΛΑΚΚΩΜΑΤΑ-ΔΗΜΟΥΛΗ-ΜΑΡΑΘΑΚΙΑ.Υ.Γ. Ενημερωθείτε για συνεστιάσεις ,συνελεύσεις και πίτες των συλλόγων της Δωρίδας , πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας με τίτλο ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ , που ανανεώνεται .

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Τα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !

* Σωστά έπραξε το πειθαρχικό της ΕΠΣ Φωκίδας και τιμώρησε με 18 αγωνιστικές τον ποδοσφαιριστή του Αετού Λιδωρικίου, που αντί να ρίξει κεφαλιές στη μπάλα τις έριχνε… στο διαιτητή !

* Αν τέτοιες ενέργειες δεν χτυπηθούν από την αρχή , αργότερα , που ξέρεις , θα δούμε και …συρράξεις μεταξύ χωριών !

* Συνάντηση θα έχουν κάποιοι συμπατριώτες στα γραφεία της Δωρικής Αδελφότητας στην Αθήνα να μιλήσουν …¨για την αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Φωκίδας¨. Καλώς τους κι ας άργησαν !

* ΄Ολοι αυτοί που όψιμα ανακάλυψαν τους ορεινούς όγκους , που ήταν τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ¨φίλιες δυνάμεις¨ σε κυβερνώντες και άλλοι που κρύβονται από πίσω, πρώην μεγαλοκυβερνητικοί παράγοντες.

* Ήταν οι ίδιοι παράγοντες στην ουσία , που δήθεν έβγαζαν λεφτά για τα όρη και τα έκαναν μαρίνες στη θάλασσα ! Τότε τσιμουδιά. Τώρα συσκέψεις για τους ορεινούς όγκους. Α ρε αυτές οι άτιμες οι παρωπίδες !! και τα μικροκομματικά συμφέροντα . Ένας αιώνας πέρασε κι ακόμα μας βασανίζουν.

* Πάντως και στην Περιφέρεια και στη Δημαρχία έχουν πάρει ανάποδες. Για σκέψου λένε , ακόμα δεν αναλάβαμε να μας χρεώσουν γιατί δεν πήραμε τα … βουνά , να τα αξιοποιήσουμε εδώ και τώρα !

* Δεν χρειάζεται όμως ρε παλικάρια και πολύ σοφία για να αξιοποιηθούν οι ορεινοί όγκοι. Τρία πραγματάκια , που πολύ σωστά τάβαλε ο Δήμαρχος προχθές στον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Περιφερειάρχη. Ο παραλίμνιος αγωγός της λίμνης Μόρνου και οι δύο δρόμοι Άμφισσα-Λιδωρίκι και Ευπάλιο-Λιδωρίκι.

* Αν δεν γίνουν αυτά , όλα τ΄ άλλα σε κουβέντες νάμαστε. Γιατί αυτά είναι τα θεμέλια της ορεινής ανάπτυξης. Όλα τ΄ άλλα θάρθουν μόνα τους, απ την ίδια τη ζωή και την κρατική βοήθεια βέβαια. Ποιός νοιάστηκε όμως γι αυτά τα τρία πραγματάκια, χρόνια και χρόνια τώρα. Με Δημάρχους , με Νομάρχες, με Υφυπουργούς και Υπουργούς, κολλητοί ήταν και είναι , χρόνια και χρόνια, αυτοί που τώρα θέλουν να... συσκεφθούν !

* Στο μεταξύ ¨επί ξύλου κρεμάμενοι¨ βρίσκονται οι 325 Καλλικρατικοί Δήμοι ( μέσα και ο Δωρίδος) και οι 13 Περιφέρειες της χώρας , καθώς όλοι , άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, δεν μπορούν να ασκήσουν ουσιαστικά τα λειτουργικά τους καθήκοντα. Αιτία τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τις αρμοδιότητές τους, δεν έχουν ακόμα εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Κι όμως αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 40 μέρες !

* Κάτι πάει να γίνει μ΄ εκείνον τον αναδασμό στη πεδιάδα του Μόρνου. Ίσως γιατί κάποιοι το πήραν πιο ζεστά, ίσως γιατί κάποιοι έβαλαν και λίγο νερό στο κρασί τους , ίσως γιατί τους φόβισε ο μπαμπούλας του NATURA! Πάντως τις γενικές κόντρες μεταξύ χωριών , φαίνεται τελικά να τις αποφεύγουμε. Άντε ρε παιδιά γιατί κατάντησε ¨γιοφύρι της Άρτας¨ το έρμο το έργο.

* ¨Λευκή πετσέτα¨ πρέπει να πέταξε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη Δωρίδα Τάσος Παγώνης. Διαφορετικά δεν εξηγείται η παντελής σχεδόν απουσία του από τα δημοτικά δρώμενα. Και δεν το λέμε εμείς. Ούτε βέβαια οι αντίπαλοί του . Το λένε τα ίδια του τα στελέχη όταν βρίσκονται μεταξύ τους. Παράπονό τους ότι δεν συγκάλεσε την δημοτική του ομάδα, όλους τους υποψηφίους του, να συζητήσουν μαζί και τα αίτια της αποτυχίας αλλά και την αντιπολιτευτική στάση που θα κρατήσουν.

* Άλλοι το αποδίδουν στη πίκρα της αποτυχίας. ΄Αλλοι ότι δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί ξανά στο μέλλον με τα δημοτικά, γιατί βλέπει ότι ο μηχανισμός Τσακούμη δραστηριοποιείται από τώρα για να πάρει το πάνω χέρι, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Θέλουν τον Αλέκο να τον πάνε για Δήμαρχο. Άλλοι ότι υπάρχει προεκλογική δέσμευση με τον Κουλούλα, σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας , να αποσυρθεί σιγά-σιγά και να εμφανισθεί ξανά στο προσκήνιο ο πρώην Δήμαρχος Λιδωρικίου. Που θα πάει . Ο καιρός θα δείξει.

* Έπεσε που λέτε αρκετό χιονάκι τις προηγούμενες μέρες κι άσπρισε για τα καλά η ορεινή Δωρίδα. Είχαμε και μερικούς αποκλεισμούς χωριών, ευτυχώς για λίγες ώρες. Αποκλείστηκε και το πολυτελές ξενοδοχείο DASOS THERETRON πάνω απ το Παλαιοξάρι. Στο Δημαρχείο είχαν ένα γκρέϊντερ αλλά δεν είχαν οδηγό. Ανακάλυψαν έναν και τον έφεραν άρον-αρον από το Δάφνο. Το οδήγησε μέχρι το ξενοδοχείο , αλλά μόλις έφτασε εκεί, το μηχάνημα τάφτυσε! Ποιος ξέρει πόσα χρόνια είχαν να το συντηρήσουν! Τι να κάνουν βρήκαν ένα μικρότερο μηχάνημα του ξενοδοχείου κι άρχισαν να καθαρίζουν , αλλά για κακή τους τύχη σε λίγο χάλασε κι αυτό! Ε , μ΄ αυτά και με τ΄ άλλα , ψιλοέλιωσε και το χιόνι , άνοιξε κι ο δρόμος και... πάμε για τον επόμενο χιονιά!

* Για 15 μέρες , από 30 Μαρτίου μέχρι 15 Απριλίου θα απογραφόμαστε , ώστε να δούμε πόσοι είμαστε. Πολλοί μιλούν ότι η απογραφή θα βγάλει εκπλήξεις. Δεν το καταλαβαίνω τι εννοούν. Μπορούν να βγουν περισσότεροι οι ξένοι από τους Έλληνες ; Πάντως όπως και νάχει το πράγμα, καλό είναι να προετοιμαστούμε για τα χωριά μας. Ο τελικός αριθμός των πληθυσμών τους θα παίξει σημαντικό ρόλο σε ροή χρημάτων αλλά και για τις εκλογές και τις βουλευτικές έδρες με τον νέον εκλογικό νόμο. Μη ξεχνάμε ότι για καμιά 300ριά ψήφους σε όλο τον Νομό, έγινε η Φωκίδα μονοεδρική από δυεδρική !

* Εντάξει πάνε μαθαίνω τα σφαγεία Δωρίδας ψηλά στο Μαλανδρίνο. Πάλι καλά ! Φαίνεται για να λειτουργήσουν έπρεπε πρώτα να ενοποιηθεί η Δωρίδα σε ένα Δήμο, για να δικαιολογηθεί και τ΄ όνομα. Δεν πειράζει. Κάλιο αργά παρά ποτέ .


Y.Γ.  Ενημερωθείτε για συνεσστιάσεις και πίτες συλλόγων της Δωρίδας , πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ , που ανανεώνεται, με τίτλο  ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ.

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΑ AΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ Ο ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ Τι συζήτησαν Καπεντζώνης με κτηματίες

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Πέρασαν χρόνια και ακόμα ο αναδασμός στη πεδιάδα Μόρνου παραμένει μια ανοιχτή πληγή για τους κτηματίες της περιοχής.

Για το σκοπό αυτό , μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μανάγουλης Βασίλη Καραμπάρμπα , πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο , με τη συμμετοχή πάνω των 100 κατοίκων , από Μανάγουλη, Μαλάματα και Καστράκι και την παρουσία του Δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη του Αντιδημάρχου Ανδρέα Ευσταθίου , δημοτικών συμβούλων και προέδρων τοπικών συμβουλίων.

Η διαπίστωση ήταν μία , από όλους όσους τοποθετήθηκαν. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και δεν πάει άλλο . Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε το έργο να ολοκληρωθεί. Παράλληλα δε να αποκατασταθούν και όλες οι κακοτεχνίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Στην πολύωρη συζήτηση τέθηκαν και ερωτήματα για το αν και πότε θα πάρουν οι δικαιούχοι τις αποζημιώσεις, ποιος θα πληρώνει το ρεύμα στο εξής για να λειτουργούν τα αντλιοστάσια και άλλα πολλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεντρωθέντων τάχθηκαν υπέρ της ολοκλήρωσης το ταχύτερο δυνατόν του έργου , ενώ ήταν η πρώτη φορά που έσπασε ο πάγος μεταξύ διαφωνούντων και συμφωνούντων με το έργο, και συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί για να συζητήσουν .

Αποφασίστηκε να γίνει Διοικητική παραλαβή του έργου από τον ΤΟΕΒ πεδιάδας Μόρνου , που δεν θα είναι ούτε προσωρινή , ούτε τελική, αλλά να διευκολύνει τις διαδικασίες, και ο Δήμος όπως είπε ο Δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης, θα παρακολουθεί σαν εγγυητής τις εξελίξεις.

Τέλος έγινε αποδεκτή πρόταση που έκανε ο Κώστας Κουτσόπουλος να συσταθεί επιτροπή που θα παρακολουθεί και προωθεί την ολοκλήρωση του έργου.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων των χωριών του Μόρνου , του Δήμου , του Συλλόγου Κτηματιών και του ΤΟΕΒ.

Όπως δηλώθηκε η σύσταση της Επιτροπής θα γίνει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο σε νέα συνάντηση που θα παρευρίσκεται η βουλευτής του Νομού , η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, και αρμόδιοι μηχανικοί και γεωτεχνικοί των υπηρεσιών της περιφέρειας.

Να πούμε εδώ ότι η βουλευτής και η αντιπεριφερειάρχης παρότι προσκλήθηκαν δεν μπορούσαν να παραστούν , γιατί τις ώρες εκείνες βρίσκονταν στη Λαμία , συμμετέχοντας σε μεγάλη Σύσκεψη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.Υ.Γ. Ενημερωθείτε για τις πίτες , συνεστιάσεις και συνελεύσεις συλλόγων της Δωρίδας, πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ με τίτλο ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ. Γίνεται συνεχώς ανανέωση με όσα μας στέλνουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων.Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ¨ΞΕΠΟΥΠΟΥΛΙΑΣΕ¨ΑΕΤΟ! Η Ερατεινή επικράτησε 3-0 της Γλυφάδας

Ανεβλήθη ο αγώνας στο Πολύδροσο λόγω των χιονοπτώσεων

Του Τάσου Ν. Τσόλκα
Με νίκη θρίαμβο 6-1 επί του Αετού Λιδωρικίου επανήλθε στο γήπεδό του στο Ευπάλιο ο Απόλλων.
Επίσης ο Αετός  τιμωρήθηκε με -2 βαθμούς, που θα ισχύσουν για το επόμενο πρωτάθλημα  και ο διακοπής εις βάρος του αγώνας της προηγούμενης Κυριακής στο Λιδωρίκι ,κατακυρώθηκε με 3-0 υπέρ του Κεχαγιά Προσηλίου.
Ο ποδοσφαιριστής του Πανοβασίλης Βασίλης που έδωσε κεφαλιά στον διαιτητή και ήταν η αφορμή της διακοπής αυτού του αγώνα τιμωρήθηκε με 18 αγωνιστικές.
Ο αγώνας  του Διαγόρα Πολυδρόσου με την Αναγέννηση Βουνιχώρας  δεν έγινε λόγω της χιονόπτωσης.
Στο τοπικό ντέρμπυ η Τολοφώνα Ερατεινής επικράτησε με 3-0 της ΄Ενωσης Γλυφάδας.
Στη Β΄ Κατηγορία  ο Δωρικός Μαλαμάτων  φιλοδώρησε  με 8 γκολ την Ακαδημία ΄94 Άμφισσας σε αγώνα που έγινε επίσης στο γήπεδο Ευπαλίου.
Στο μεταξύ έγινε και η κλήρωση των ημιτελικών του Κυπέλλου Φωκίδας που θα γίνουν αρχές Μαρτίου  και θα αγωνιστούν
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ  -  ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  -  ΚΕΧΑΓΙΑΣ  ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ
Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα στην Α΄ και Β΄ Κατηγορία Φωκίδας και οι βαθμολογίες όπως διαμορφώθηκαν μετά από αυτά, έχουν ως εξής :

Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   14η αγωνιστική
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ        0-3
ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -  ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ       6-1
ΚΕΧΑΓΙΑΣ  ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ  -  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ       5-0
ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ      ανεβλήθη
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ  -  ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ        1-0
ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ  -  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ        3-0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     (14 αγώνες)             ΒΑΘΜΟΙ         ΓΚΟΛ
  1. ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                            34             41-11
  2. ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                          32             30-11
  3. ΚΕΧΑΓΙΑΣ  ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ                                29             29-11
  4. ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ                                              25             21-11
  5. ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                                    24             27-26
  6. ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ                                18             25-28
  7. ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ                                        15             18-26
  8. ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                     15             19-33
  9. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                                 13             18-24
10. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                                10             15-26
11. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ                                       8             11-28
12. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ                     6              10-28
*  Ο Αστέρας Ιτέας ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς και ο Απόλλων Ευπαλίου με -2 βαθμούς.
*  Διαγόρας Πολυδρόσου και Αναγέννηση Βουνιχώρας έχουν έναν αγώνα λιγότερο.

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  10η αγωνιστική
ΦΩΚΙΔΑ 2000 ΙΤΕΑΣ  -  ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ     8-3
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  -  ΑΠΟ  ΚΟΥΜΑΡΟΣ    5-1
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΄94 ΑΜΦΙΣΣΑΣ    8-1
Ρεπό είχε ο  ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ   (10 Αγώνες)                              ΒΑΘΜΟΙ        ΓΚΟΛ
1. ΦΩΚΙΔΑ  2000  ΙΤΕΑΣ                                          27                47-8                               

2. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ                                      17               24-12
3. ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                                  14                35-17
4. ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ                         9                19-23
5. ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ                                  8                14-29 
6. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΄94 ΑΜΦΙΣΣΑΣ                                  6                  9-29
7. ΑΠΟ  ΚΟΥΜΑΡΟΣ                                                   0                  5-35
Η Μυωνία Αγίας Ευθυμίας ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς .


Υ.Γ.  Ενημερωθείτε για τις πίτες , συνεστιάσεις και συνελεύσεις των συλλόγων της Δωρίδας, πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας με τίτλο ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ.