Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Του  Παύλου Δωριάδη

Την υπόσχεση του Υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη πήρε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης ότι θα ενισχυθεί άμεσα ο Δήμος με το κατάλληλο προσωπικό για να συντάξει τις μελέτες του ΕΣΠΑ και να τις υποβάλει μέχρι το τέλος Μαρτίου που προβλέπει ο Νόμος.

Η δέσμευση έγινε στην περιφερειακή σύσκεψη Στερεάς Ελλάδος για την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λαμία υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την παρουσία όλων των αιρετών περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ίδιο πρόβλημα είπε ο Υπουργός με αυτό που έθεσε ο Δήμαρχος Δωρίδας έχουν και άλλοι μικροί Δήμοι και γι΄αυτό η πολιτεία θα κάνει άμεσες ενέργειες ώστε να στελεχωθούν αυτοί οι Δήμοι και να μπορέσουν να συντάξουν και προωθήσουν στην Περιφέρεια τις μελέτες που θέλουν.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα διπλασιάσει τα προβλεπόμενα κονδύλια που αφορούν το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Ο Δήμαρχος Γ.Καπεντζώνης στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης , έθεσε στον Υπουργό ως άμεσης προτεραιότητας μεγάλα έργα που αφορούν το Δήμο Δωρίδας,

1. Την ολοκλήρωση των ενεργειών που αφορούν τον αγωγό λυμάτων περί την λίμνη Μόρνου και την εκτέλεση του έργου.

2. Την άμεση αποπεράτωση των εργασιών διάνοιξης και διαμόρφωσης της οδού Άμφισσας-Λιδωρικίου.

3. Την μελέτη και προώθηση του έργου για την οδό Ευπαλίου-Λιδωρικίου.

Είναι και τα τρία αυτά έργα καθοριστικής σημασίας , τόνισε ο Καπεντζώνης, για την παραπέρα πορεία και ανάπτυξη του Δήμου Δωρίδας.

Ο Γ. Καπεντζώνης είπε ακόμα στη Σύσκεψη ότι δεν θα δεχθεί στη Δωρίδα να γίνουν πλέον νέες εξορύξεις οποιασδήποτε μορφής, πληγώνοντας το πανέμορφο τοπίο της περιοχής.

Τέλος ζήτησε να έχει σαφή εικόνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, των προτάσεων για την τοποθέτηση στη Δωρίδα εγκαταστάσεων εργοταξίων λειτουργίας αιολικών πάρκων.


Υ,Γ.  Ενημερωθείτε για πίτες, συνελεύσεις και συνεστιάσεις των συλλόγων της Δωρίδας, πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ με τίτλο ΠΙΤΕΣ ΣΥΛΛOΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ.

¨ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ¨ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ Βρέθηκε πετρέλαιο στο Πατραϊκό κόλπο

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου


Μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που ίσως να φθάνουν τα 200 εκατομμύρια βαρέλια, υπάρχουν στον Πατραϊκό κόλπο σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που έχουν δει τη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά οι ειδικοί ορίζουν ως την πλέον «πετρελαιοπιθανή» περιοχή της χώρας , αυτή που ξεκινά από τον Πατραϊκό κόλπο και φθάνει μέχρι την Λευκάδα.

Η πιθανότητα ανακάλυψης πετρελαίου στη περιοχή αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς αγγίζει το 11%, που είναι ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό σύμφωνα με την παγκόσμια πετρελαϊκή μεθοδολογία.

Το κοίτασμα αυτό των 200 εκατομμυρίων βαρελιών είναι σημαντικό αν υπολογίσουμε ότι το κοίτασμα του Πρίνου στα 25 χρόνια λειτουργίας του έχει δώσει γύρω στα 125 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα ίδια έγγραφα των απορρήτων στοιχείων που διέρρευσαν αναφέρουν ακόμα την χαρτογράφηση κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή του Κατάκωλου με πιθανή ποσότητα έως 27 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ μεγάλες πιθανότητες για ύπαρξη κοιτασμάτων υπάρχουν για τις υποθαλάσσιες περιοχές γύρω από τα νησιά Ζάκυνθο , Κεφαλονιά και Λευκάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε στη Βουλή την απόφαση για κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο θα ιδρύεται Εθνικός Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων και επανεβεβαίωσε με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόϊτερ ότι αυτό θά έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάϊο.

Ο Φορέας αυτός θα προκηρύξει δημόσιους διαγωνισμούς , για την διενέργεια ερευνών στις διάφορες περιοχές της χώρας και στο βαθμό που αυτές αποδειχθούν θετικές ,στη συνέχεια θα προχωρήσει η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου υπάρχουν ακόμα για την υποθαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας , ενώ κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν εντοπισθεί στο Νομό Ιωαννίνων κοντά στα σύνορα με την Αλβανία , που υπολογίζονται στα 30 δις. κυβικά μέτρα , στη Νότια περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη περιοχή των Οθωνών νήσων.

Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρων από κονσόρτσιουμ  5 ελληνικών και ξένων εταιριών να πάρουν τις σχετικές άδειες και να προχωρήσουν σε έρευνες.

Οι ερευνες αυτές θα ξεκινήσουν μεσα στους επόμενους 18 μήνες όπως δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόϊτερ ο Υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η Ελλάδα μπορεί να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τους δικούς της πόρους . Σε μερικά χρόνια όμως , δήλωσε ο υφυπουργός , μπορεί και να καλύψει μόνη της το ενα τέταρτο εως ενα πέμπτο της συνολικής κατανάλωσης .

Να επισημάνουμε εδώ ότι, η χώρα μας κάθε χρόνο δαπανά γύρω στο 5% του ΑΕΠ  δηλαδή περίπου 12 δισ ΕΥΡΩ  για εισαγωγές πετρελαίου, που σημαίνει ότι η ετήσια αξία των  πετρελαίων που θα προέρχονται από ελληνικά κοιτάσματα, θα είναι της τάξης των 3 δισ. ΕΥΡΩ.


Y.Γ.  Ενημερωθείτε για τις συνελεύσεις , συνεστιάσεις και πίτες των Συλλόγων της Δωρίδας , πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ με τίτλο ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ.

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Η ΔΩΡΙΔΑ ΝΤΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΣΠΡΑ !

Του Παύλου Δωριάδη


Έντονες και πυκνές ήταν οι χιονοπτώσεις το τελευταίο τριήμερο στη Δωρίδα που ντύθηκε κυριολεκτικά στα άσπρα.

Ιδιαίτερα σε Βαρδούσια και Γκιώνα το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο .

Στους 20 με 30 πόντους έφτασε μέσα στα χωριά του Κροκυλείου , Πενταγιούς ,Αρτοτίνα και γενικά στα περισσότερα από τα ορεινά χωριά .

Η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται με δυσκολία και στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με χιόνι καλύφθηκαν και τα περισσότερα κομμάτια της οδού Άμφισσας - Λιδωρικίου .

Προβλήματα αποκοπής της συγκοινωνίας δεν παρατηρήθηκαν, ενώ τα μηχανήματα της Δημαρχίας δίνουν συνεχώς μάχες ώστε να μη μείνει κανένας δρόμος κλειστός.

Η έλλειψη όμως προσωπικού είναι εμφανής πλέον, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι οδηγοί και εργάτες.

Έτσι χρειάστηκε κατεπειγόντως να έρθει οδηγός από το Δάφνο για να οδηγήσει το γκρέϊντερ από το Ευπάλιο στο Παλαιοξάρι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος από το χωριό, στο ξενοδοχείο DASOS THERETRON που είχε αποκλειστεί για αρκετές ώρες από το χιόνι.


Υ.Γ. Ενημερωθείτε για συνεστιάσεις , πίτες και συνελεύσεις των Συλλόγων της Δωρίδας , πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ με τίτλο ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ.

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ¨ΚΑΡΟΥΤΟΡΕΜΑ¨ΘΑ ΜΑΣ ΠΝΙΞΕΙ ! Κινδυνεύει και γέφυρα στην εθνική οδό

Του  Παύλου Δωριάδη


Ένα πρόβλημα που έρχεται από παλιά , τις τελευταίες ημέρες οξύνθηκε επικίνδυνα.

Το ¨καρουτόρεμα¨ στο Μαραθιά απειλεί με την πρώτη ισχυρή νεροποντή , όχι μόνο να πνίξει κόσμο, αλλά να συμπαρασύρει και γέφυρες !

Ειδικότερα όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Ευσταθίου, δεν αποκλείεται αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις , να κινδυνέψει και η γέφυρα του χείμαρρου στην εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας , όπως του εξήγησαν οι μηχανικοί της αντιπεριφέρειας που έκαναν τις αυτοψίες.

Βέβαια το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 1,5 χρόνο , όπου η δυτική είσοδος του Μαραθιά είχε κλείσει , αφού το νερό περνούσε πάνω από τα τοιχία και τα αυτοκίνητα έπρεπε να γίνουν …βάρκες για να περάσουν !

Μετά την επιδείνωση που είχαμε τελευταία , ο Ευσταθίου ενημέρωσε την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή και την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών που έστειλε αμέσως μηχανικούς .

Διαπιστώθηκε ότι αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις με τεχνικά έργα υποδομής , αντιστηρίξεων και υποστυλώσεων, ο κίνδυνος είναι μεγάλος να προκληθούν καταστροφές , με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.

Η αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή δήλωσε ότι αμέσως μόλις η τεχνική υπηρεσία κάνει τις εισηγήσεις και προτάσεις, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στην Περιφέρεια να εγκριθεί το έργο με τη μορφή του κατεπείγοντος και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Υ.Γ.  Ενημερωθείτε για τις συνελεύσεις , συνεστιάσεις και πίτες των Συλλόγων της Δωρίδας πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ με τίτλο ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ.

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ...ΚΟΚΚΙΝΟ ! Το αποκάλυψε η Υπουργός Τ. Μπιρμπίλη


Εδω και 4 χρόνια χτύπησε καμπανάκι ο Σύνδεσμος Προστασίας Κορινθιακού
Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου
Ο Κορινθιακός κόλπος βρίσκεται προ των πυλών της μόλυνσης από λύματα εργοστασίων και εργοταξίων, κάτι που επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την ζωή και τον τουρισμό της Δωρίδας.
Η διαπίστωση είναι της  αρμόδιας υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη , που ετοιμάζει μέτρα για την προστασία του Κορινθιακού, θεωρώντας το ζήτημα «επείγον και κρίσιμο».
Για το σκοπό αυτό πρόκειται να ανατεθεί μελέτη που θα καταγράφει τα προβλήματα και θα δώσει προτάσεις για τις λύσεις που απαιτούνται στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Όπως παραδέχτηκε η Υπουργός στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας , « ο Κορινθιακός , ο Ασωπός και η Μεσάπεια θάλασσα της Εύβοιας, είναι οι τρείς περιοχές που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Βρίσκονται στο κόκκινο».
Η μόλυνση του Κορινθιακού ξαναήρθε στην  επιφάνεια μετά από αίτημα του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Κώστα Σπηλιόπουλου, να ενταχθεί στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές διότι όπως ανέφερε «κινδυνεύει άμεσα από την κόκκινη λάσπη του εργοστασίου αλουμινίου από τους βωξίτες , από τα λύματα των πόλεων, τα στερεά απορρίμματα, την υπεραλίευση και άλλους παράγοντες».
Όπως ανέφερε η υπουργός,  ο Κορινθιακός βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο λόγω της κόκκινης λάσπης και των άλλων ρυπογόνων παραγόντων.
Δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ανατεθεί μελέτη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ  για να καταγραφή η κατάσταση και να δίνει προτάσεις-λύσεις, ώστε να παρθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες αποφάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Μπιρμπίλη επισήμανε με έμφαση στους βουλευτές ότι «θεωρούμε το ζήτημα του Κορινθιακού επείγον και κρίσιμο».
Όπως μας τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ)  πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου  Γιάννης Νταουσάνης ,  αν η πολιτεία άμεσα δεν πάρει τα κατάλληλα μέτρα , σύντομα θα έχουμε πρόβλημα με τον Κορινθιακό, που θα έχει πολύμορφες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων σε όλους τους νομούς που βρέχονται από τον κόλπο, στην ποιότητα της ζωής τους και βέβαια στον τουριστικό τομέα.
Ειδικότερα ο κ. Νταουσάνης  μας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα  μελέτης που πραγματοποίησε για την Greenpeace επιστημονική ομάδα από το Βιολογικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), σχετικά με τον θαλάσσιο πλούτο αλλά και τα προβλήματα που μαστίζουν την θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου, προέκυψαν τα εξής:
Πρώτον:  Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις συνέπειες της ρύπανσης εξαιτίας της αργής ανανέωσης των υδάτων του.
Δεύτερον: Η σημαντικότερη πηγή ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου είναι το εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου το οποίο βρίσκεται στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, στην βόρεια ακτή του Κορινθιακού.  
Τρίτον: Η κόκκινη αυτή λάσπη χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μολύβδου, υδράργυρου, χαλκού, καδμίου, χρωμίου), που είναι βλαβερά και επικίνδυνα, και επιδρούν τοξικά στα ζώα, τα φυτά και τους ανθρώπους.
Τέταρτον:  Πρόσφατες διατμηματικές έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη που απορρίπτεται στον Κορινθιακό Κόλπο είναι εμπλουτισμένη με τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία, Ουράνιο (238 U), Ράδιο (226 Ra), και Θόριο (232 Th).
 Πέμπτον:  Ο θαλάσσιος κόσμος του Κορινθιακού Κόλπου απειλείται με κατάρρευση, εξ αφορμής της υπεραλίευσης που γίνεται με τις ανεμότρατες και τις τράτες, και τα αποθέματα των ψαριών έχουν μειωθεί επικίνδυνα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή των ισορροπιών του οικοσυστήματος, με συνέπεια τα τέσσερα είδη δελφινιών (το κοινό δελφίνι, το ζωνοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο) που βρίσκουν καταφύγιο στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου και ιδιαίτερα το κοινό δελφίνι, που έχει ήδη εξαφανισθεί από πολλές θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, να απειλείται θανάσιμα λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας τροφής και της ρύπανσης από χημικά και βαρέα μέταλλα.
Έκτον:  Στη θάλασσα του Κορινθιακού απορρίπτονται ακόμη, χωρίς να υποβληθούν προηγουμένως σε επεξεργασία, αστικά λύματα  ικανού αριθμού παράκτιων οικισμών, καθώς επίσης και απόβλητα των ελαιοτριβείων τα οποία μολύνουν τη θάλασσα με ελαϊκό ή δεκαο-κτενικό οξύ, το οποίο είναι αδιάλυτο στο νερό.
Όλα αυτά τα στοιχεία, επισήμανε ο κ. Νταουσάνης, τα θέσαμε υπ΄οψιν  με αναλυτικό υπόμνημα, από το Νοέμβριο του 2007, στον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σταύρο Δήμα και προς την ελληνική κυβέρνηση.
Πρότεινε δε ο ΣΠΟΑΚ στον Ευρωπαϊκό Επίτροπο να παρθούν οπωσδήποτε τα παρακάτω μέτρα:
1.   Την προώθηση του αποτελεσματικού ελέγχου όλων των πηγών ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου.
2.   Την επεξεργασία όλων των αστικών λυμάτων που καταλήγουν σ’ αυτόν.
3.   Τον διαρκή έλεγχο των νερών του Κορινθιακού με συχνές δειγματοληψίες και αναλύσεις σε πλήρως εξοπλισμένα χημικά εργαστήρια.
4.   Τον καθορισμό του Κορινθιακού ως προτύπου θαλάσσιου καταφυγίου, που θα προστα-τεύσει τα αποθέματα ψαριών από την υπεραλίευση.
5.   Την αποκατάσταση του Κόλπου της Αντίκυρας από την ρύπανση που έχει μέχρι τώρα υποστεί και την προστασία του από κάθε μελλοντική υποβάθμιση.
6.   Την απαγόρευση της αλιείας στον Κορινθιακό Κόλπο στις ανεμότρατες και τις τράτες, καθώς και στα αφρόδιχτα.

Υ.Γ.  Ενημερωθείτε για τις πίτες , συνελεύσεις και συνεστιάσεις των Συλλόγων της Δωρίδας, πηγαίνοντας σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας με τίτλο ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ. Γίνεται καθημερινή ανανέωση, με όσα μας στέλνουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων.

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΗ ΠΙΤΑ ΕΥΠΑΛΙΩΝ Ποιοί παραβρέθηκαν,ποιοί τιμήθηκαν

Του  Παύλου Δωριάδη
Την τιμητική της είχε χθες η Δωρίδα στο κέντρο της Αθήνας. Η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας έκοψε την πίτα της στο ξενοδοχείο  KING GEORGE  της πλατείας Συντάγματος με την παρουσία 300 και πλέον Δωριέων της περιοχής Ευπαλίου και δεκάδων επωνύμων .
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κλέαρχος Περγαντας που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, στον χαιρετισμό του, έδωσε μήνυμα αισιοδοξίας για την περιοχή της Δωρίδας, παρά τους δύσκολους καιρούς όπως είπε. Είναι αισιόδοξος ότι  με προσπάθεια θα  καταφέρουμε να δώσουμε την προοπτική και την ανάπτυξη, να υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε στους πολίτες μέσω του νέου θεσμού της αιρετής Περιφέρειας.
Το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας για τη Δωρίδα και το Ευπάλιο έδωσε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης που τίμησε την εκδήλωση. Παρά τα οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα πρώτα βήματα της Καλλικρατικής μας πορείας, τόνισε ο Δήμαρχος, είναι βέβαιο ότι θα πάμε καλά και σύντομα οι πολίτες της Δωρίδας θα δουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Το Δημαρχείο Ευπαλίου, είπε, θα είναι  διοικητικός πόλος στη λειτουργία του Δήμου με σημαντικές υπηρεσίες, όπως η οικονομική που ήδη εδρεύει εκεί , για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όλου του Δήμου.
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Πρόεδρος της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας Περικλής Λουκόπουλος, ευχαρίστησε τους δημοτικούς άρχοντες τόσο για την παρουσία τους όσο και για τα μηνύματα αισιοδοξίας που έδωσαν και κάλεσε τους πρώην Προέδρους της Ένωσης που βρίσκονται εν ζωή  να τους τιμήσουν με ειδική αναμνηστική πλακέτα για «την προσφορά τους με τη δράση τους στην υλοποίηση των σκοπών της Ένωσης»  όπως ανέφεραν οι  τιμητικές πλακέτες.
Πρόκειται για τους Γιώργο Κουφάκη στέλεχος επιχειρήσεων, Ντίνο Κονιστή Υποστράτηγο ε. ά , Γιώργο Σμπαρούνη τ. Διευθυντού Διοικητικού Ολυμπιακής Αεροπορίας, Παναγιώτη Αλεξανδρή τ. Γενικού Διευθυντού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Λεωνίδα Ζέρβα, τ. Διευθυντού ΟΤΕ, Αναστάσιο Μπάμπο Ιατρού Χειρούργου, τ. Διευθυντού Χειρουργικής Κλινικής Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και Λένας Αναγνωστοπούλου καθηγήτριας.
Ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης, διευκρίνισε για να μη υπάρξουν παρερμηνείες, ότι δεν είχαν σταλεί προσκλήσεις στους πολιτικούς της Φωκίδας γιατί οι Ευπαλιώτες είναι βαθειά πικραμένοι μαζί τους με την άδικη και αντιαναπτυξιακή στάση που τήρησαν στη δόμηση των Καλλικρατικών Δήμων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα οι 4 αντιδήμαρχοι Δωρίδας , Κώστας Αντωνόπουλος, Ανδρέας Ευσταθίου, Χρήστος Τσιλίκης και Γιάννης Ράπτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας Γιώργος Λατσούδης, που εκπροσώπησε την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή,(έστειλε και μήνυμα οτι λόγω της σχολικής γιορτής Των Τριών Ιεραρχών έπρεπε να παραβρίσκεται στην Άμφισσα),  o επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Περιστερίου Δημήτρης Κελάφας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δωρίδας Γιώργος Λώλος, Γιάννης Φλέγκας , Κώστας Φλετούρης και Μανώλης Χαραλάμπους, η Τοπική Σύμβουλος Ευπαλίου Τζένη Αυγουστινάτου-Τσιπλάκη, η Πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Φωκίδας Λαμπρινή Κουφάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγοριτών Παναγιώτης Κατσαντώνης, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Άρης Σισσούρας, Στέλλα Πριοβόλου και Γιώργος Μπαλτόπουλος, ο πολιτογραφηθείς εδώ και 30 χρόνια Ευπαλιώτης γνωστός συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου, ο Ευπαλιώτης σκηνοθέτης Σπύρος Ν. Ταραβήρας και πλήθος Ευπαλίων της Αθηναϊκής και Πειραϊκής κοινωνίας.
Το φλουρί έπεσε στην αντιπροσωπεία του Συλλόγου Δροσάτου.

Y.Γ. Ενημερωθείτε για τις πίτες , συνελεύσεις και συνεστιάσεις των Συλλόγων της Δωρίδας πηγαίνοντας σε προγηγούμενο ρεπορτάζ με τίτλο ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

O AETOΣ ΕΒΓΑΛΕ ... ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ! Eχασε στο ντέρμπυ η Ερατεινή με 3-1

Του Τάσου Ν. Τσόλκα
Αυτόχειρας ο Αετός Λιδωρικίου , ενώ προηγείτο με 4-0 του Κεχαγιά Προσηλίου στο πρώτο ημίχρονο, θα χάσει το παιχνίδι με 3-0 και θα του αφαιρεθούν και -3 βαθμοί,  με αντιαθλητική ενέργεια ποδοσφαιριστή του , που έδωσε κεφαλιά διαμαρτυρόμενος  στον διαιτητή, ο οποίος και διέκοψε το παιχνίδι.
Έτσι ουσιαστικά χάνει κάθε ελπίδα να διεκδικήσει την πρωτιά μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος αφού δύσκολα θα καλυφθεί η διαφορά των 13 βαθμών που θα έχει από την κορυφή.
Από την πλευρά του ο Διαγόρας Πολυδρόσου , συνεχίζοντας την κούρσα, κέρδισε στο ντέρμπυ την δεύτερη Τολοφώνα Ερατεινής με 3-1 και αύξησε ακόμα την διαφορά.
Στη 13η αγωνιστική ξεχωρίζει και η σημαντική νίκη μέσα στη Δεσφίνα
του Απόλλωνα Ευπαλίου με 1-2 επί του Ησαΐα.
Εγγλέζικο σκορ είχαμε και στη Βουνιχώρα όπου ο Αστέρας Ιτέας κέρδισε με 3-5 την Αναγέννηση.
Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα της Α΄ και Β΄ Κατηγορίας των πρωταθλημάτων Φωκίδας και οι βαθμολογίες όπως διαμορφώθηκαν μετά από αυτά έχουν ως εξής :
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ  -  ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ    3-5
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ            2-1
ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  -  ΚΕΧΑΓΙΑΣ  ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ    διεκόπη
ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ  -  ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ   3-1
ΕΝΩΣΗΣ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ        1-0
ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ       1-2
 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     (13 αγώνες)            ΒΑΘΜΟΙ         ΓΚΟΛ
  1. ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                            34             41-11
  2. ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                          29             27-11
  3. ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                                   24              26-17
  4. ΚΕΧΑΓΙΑΣ  ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ                                23             21-11
  5. ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ                                              22             32-13
  6. ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ                                15             19-27
  7. ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ                                        15             18-25
  8. ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                     15             19-30
  9. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                                 10             18-21
10. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                                 10             15-21
11. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ                                       8             11-25
12. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ                      6              10-28
*  Δεν υπολογίζεται το παιχνίδι Αετού  Λιδωρικίου – Κεχαγιά Προσηλίου που διεκόπη και μάλλον θα αφαιρεθούν -3 βαθμοί από τον Αετό και θα καταχωρηθεί η νίκη με 3-0 στον Κεχαγιά.
*  Ο Αστέρας Ιτέας ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς και ο Απόλλων Ευπαλίου με -2 βαθμούς

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ - ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ        2-3
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΄94 ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ         2-2
ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  -  ΦΩΚΙΔΑ 2000 ΙΤΕΑΣ         2-3
Ρεπό είχε ο  ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΟΣ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  ( 9 Αγώνες)                       ΒΑΘΜΟΙ          ΓΚΟΛ
1. ΦΩΚΙΔΑ  2000  ΙΤΕΑΣ                                          24                39-5
2. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ                                      14               19-11
3. ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                                   11               27-16
4. ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ                         9                19-23
5. ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ                                  8                11-21 
6. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΄94 ΑΜΦΙΣΣΑΣ                                  6                  8-21
7. ΑΠΟ  ΚΟΥΜΑΡΟΣ                                                   0                 4-30
Η Μυωνία Αγίας Ευθυμίας ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς .