Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Μελέτη από την ΚΕΔΚΕ σε όλη τη χώρα

Φέτος θα εισπράξουν 3 δις ευρώ λιγότερα


Του Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Μελέτη καταρτίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ( ΚΕΔΚΕ ) που θα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια το κόστος λειτουργίας του κάθε Καλλικρατικού Δήμου.

Ήδη όλοι οι δήμοι έχουν εκπέμψει SOS , αφού θεωρούν ότι ο νέος προϋπολογισμός το 2011 προβλέπει πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που πήραν το 2009.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 3 δις ευρώ λιγότερα που θα πάρουν από την Κυβέρνηση.

Επισημαίνεται ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 4,5 δις ευρώ και θα προέλθουν κυρίως :

- Από μέρος του φόρου φυσικών και νομικών προσώπων,

- από τους κοινούς αυτοτελείς πόρους,

- από μέρος των εισπράξεων του ΦΠΑ,

- από παρακρατηθέντα υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έσοδα προηγούμενων χρόνων και

- από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΚΕ προχωρεί στην μελέτη καταγραφής αναλυτικά του κόστους λειτουργίας κάθε δήμου της χώρας , ώστε να καταφανεί και να γνωρίσει η πολιτεία ότι και το 2011 το ταμείο θα είναι μείον και μάλιστα μεγάλο.

Στο μεταξύ ορίστηκαν οι υπάλληλοι από τον Δήμο Δωρίδας (και τα τέσσερα τοπικά διαμερίσματα) που θα ασχοληθούν με την απογραφή της περιουσίας του Δήμου και αύριο Παρασκευή θα συγκεντρωθούν στο κτίριο του Δημαρχείου Ευπαλίου, όπου θα παρακολουθήσουν ειδικό σεμινάριο από εξειδικευμένο στέλεχος, που θα έρθει από την Αθήνα.

Είναι μια σημαντική ενέργεια της νέας δημοτικής αρχής, για να αποκτήσει ο Δήμος ένα «μητρώο περιουσίας» για πρώτη φορά, αλλά θα γίνει και μια καταγραφή όλων των πιθανών οφειλών που υπάρχουν.

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Tα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !

*  Καλά τα πήγανε με την πίτα τους οι Λιδωρικιώτες της Αθήνας. Το παρών έδωσαν Γκελεστάθης, Παπαθανάση, Γαζή, Καπεντζώνης, Αντωνόπουλος, Τσιλίκης, Πέτρου, Κουφάκη κ.ά. Και κόσμο είχανε κι ευτυχισμένοι έδειχναν. Αυτός ο Πέτρου ( ο Γραμματέας δα) τρώγεται ακόμα με τα ρούχα του. Όλο διαμαρτυρία είναι. Θα παραιτηθεί όμως λέει και θα ησυχάσει !

*  Στο περιθώριο της πίτας έγιναν και συζητήσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο , Δημάρχου και Αντιδημάρχων με ιδιοκτήτη ακινήτου στο Λιδωρίκι, δίπλα από το Δημαρχείο. Να ενοικιαστεί το κτίριο ή να αγορασθεί , για να χωρέσουν οι υπάλληλοι. Τι αποφάσισαν θα το μάθουμε τις επόμενες μέρες.

*  Μια άλλη πίτα όμως, της Δωρικής Αδελφότητας,παραλίγο να γίνει αιτία "δωρικού εμφύλιου" στην Αθήνα. Το προεδρείο της την όρισε για 30 Ιανουαρίου.Την ίδια μέρα όμως είχαν ορίσει , εδώ και δύο μήνες, να κόψουν τιν πίτα τους και οι Ευπαλιώτες της Αθήνας.Άναψαν και ...κοκκίνησαν τα τηλέφωνα με αυτά που ...ακουγαν, μεταξύ των προέδρων των δύο συλλόγων.Ψυχραιμια παιδιά τώρα που είστε και στον ίδιο Δήμο.Τελικά η γηραιά Δωρική Αδελφότης υποχώρησε μαθαίνω να την κόψει άλλη μέρα.

*  Πρόβλημα που έρχεται από παλιά έχουν οι Ευπαλιώτες  μ΄ ένα άγαλμα. Είναι τοποθετημένο στην άκρη της πλατείας τους και τώρα που αυτή ανακαινίζεται, ζητούν να μεταφερθεί σε άλλη θέση ώστε να αναδειχθεί, γιατί εκεί στέκεται ανάμεσα σε τραπέζια, καρέκλες, μπύρες και σουβλάκια ! Το ζήτησαν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά αυτή πέταγε την μπάλα στην κερκίδα, μέχρι που έφτασε στην νέα αρχή για να δώσει λύση.

*  Μεγάλος μπελάς τα σκουπίδια και στη Δωρίδα. Ο νόμος απαγορεύει τους ιδιώτες να τα μαζεύουν, οι προηγούμενοι δεν είχαν συμμορφωθεί με… τας υποδείξεις εδώ και δύο χρόνια και τώρα οι νέοι δημοτικοί άρχοντες τρέχουν και δεν φθάνουν. Μαζεύουν τις σκουπιδιάρες που ήταν παροπλισμένες και παραπεταμένες χρόνια, αλλά δεν βρίσκουν ούτε τα κλειδιά για να δουν αν δουλεύουν. Άσε που δεν είχαν και λάστιχα! Άλλη μια καυτή πατάτα που ήρθε στα χέρια τους από τους προηγούμενους, κι ευτυχώς δεν είναι καλοκαίρι που οι ποσότητες πενταπλασιάζονται κι η μυρωδιά λόγω ζέστης γίνεται ανυπόφορη.

*  Στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να μάθουμε την απόφαση των δικαστών της Λειβαδιάς, ποιοι σύμβουλοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν από την δημοτική παράταξη Καπεντζώνη. Τα «συντροφικά μαχαιρώματα» στο μεγαλείο τους !

*  Όμως μη νομίσετε ότι και στη παράταξη Παγώνη πάνε καλύτερα. Οι μισοί δεν λένε καλημέρα στους άλλους μισούς εκτός κι αν υπάρχει παρουσία τρίτων. Το σίγουρο είναι ότι η ομάδα Τσακούμη οργανώνεται για το μέλλον αλλά και οι άλλοι έχουν πιάσει το αντάρτικο ! Ήδη οι πιέσεις είναι αφόρητες για να παραιτηθεί η Πλούμη και να αναλάβει δράση ο Καραϊνδρος. Ο ίδιος ο Παγώνης το παίζει… Πόντιος Πιλάτος .Τώρα μη ρωτάτε ποιος είναι και με ποιόν ! Κινούμενη άμμος η συντηρητική παράταξη στη Δωρίδα ! Θα χρειαστεί ευχέλαιο και ο Νεκτάριος δεν ευκαιρεί να το κάνει όπως λέει !

*  Πιάνουν δουλειά δώδεκα υπάλληλοι του Δήμου (τρείς από κάθε διαμέρισμα) σε λίγες μέρες. Θα κάνουν σεμινάρια για επιστημονική απογραφή των ταμείων , των οφειλών , της περιουσίας κι άλλα πολλά. Λέτε να βγούνε και τίποτα … φασούλια ;

*  Από την ενδοτεχνική φαγωμάρα της Άμφισσας βγαίνει και κάτι καλό για τη Δωρίδα. Μηχανικοί της Νομαρχίας ζήτησαν να πάνε Δήμο Δωρίδας κι όχι Δήμο Δελφών. Βλέπετε εκεί παραμένει ο Φουσέκης !

*  Τελικά τα ... μοσχάρια θα ταλαιπωρούν για καιρό ακόμα τη Δωρίδα. Πρώτη μέρα που ανέλαβαν οι νέοι αντιδημαρχαίοι κι η καταγγελία από πρώην δημοτικό σύμβουλο έφτασε πρωί – πρωί. Ελάτε γρήγορα , μοσχάρια μπήκαν στο χωριό και κάνουν ζημιές. Τα άτιμα κι αυτά εχθροί του Καπεντζώνη έγιναν !

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΦΕΡΙ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΙΓΙΟΥ 16 Ιανουαρίου με 3 δρομολόγια την ημέρα

Του  Παύλου Δωριάδη


Η τελική έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων απομένει για να ξεκινήσουν πάλι τα δρομολόγια του φερι-μποτ Αγίου Νικολάου – Αιγίου.

Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και φυσιολογικά όπως έχει προγραμματισθεί η έναρξη των δρομολογίων θα γίνει την προσεχή Κυριακή 16 Ιανουαρίου.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία «ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΕ» που εκμεταλλευόταν το ομώνυμο επιβατικό-οχηματαγωγό μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, θα επαναλειτουργήσει την γραμμή με το πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ II».

Ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί λεπτομέρειες αλλά η εταιρία, αποφάσισε να επαναφέρει τα δρομολόγια της πορθμειακής γραμμής Αγίου Νικολάου – Αιγίου για ένα δοκιμαστικό διάστημα 3 μηνών.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι η κίνηση είναι ικανοποιητική, τότε θα κρατήσει το καράβι για άλλα πέντε χρόνια , οπότε συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής και θα αποσυρθεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία προσανατολίζεται να πραγματοποιεί 3 δρομολόγια καθημερινά , ενώ για τα Σαββατοκύριακα ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες μικρές τροποποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή αυτή άρχισε να λειτουργεί από το 1978 και τα δρομολόγια εκτελούσαν 3 πλοία .

Μετά όμως τη δημιουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντίρριου η κίνηση περιορίστηκε και τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρία σταμάτησε τα δρομολόγια , ως ασύμφορα.

Αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι το DORIDA NEWS στη 18 Νοεμβρίου είχε ρεπορτάζ που ανέφερε ότι ναι μεν η γραμμή θα κλείσει πρόσκαιρα, αλλά σύντομα θα ξεκινήσει πάλι. Η λεπτομέρεια βρίσκεται στην πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου να κρίνει τη γραμμή ως άγονη και να την επιδοτήσει. Αυτό ζητούσε η εταιρία που πραγματοποιούσε τα δρομολόγια με το πλοίο της.

Όλες αυτές τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τότε υπήρξαν συνεχείς επαφές και συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ έντονη ήταν η πολιτική πίεση από βουλευτές και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την Κυβέρνηση να δώσει την ενδεδειγμένη λύση , ώστε η γραμμή να λειτουργήσει ξανά, γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι των δύο περιοχών που εξυπηρετεί.

Ειδικότερα να αναφέρουμε ότι ο βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητούσε να πάρει μέτρα ώστε να συνεχίσει να υφίσταται η πορθμειακή γραμμή , γιατί η διατήρηση της είναι αναγκαία ώστε να μην οδηγηθούν σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό οι παραλιακές ζώνες των δύο περιοχών.

Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ Ο ΑΕΤΟΣ κερδισε με 3-2 στο ντέρμπυ τον Διαγόρα

Μεγάλη νίκη εκτός έδρας 1-4 η Ερατεινή τον Ολυμπιακό Κίρρας
                                                                              10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Toυ  Τάσου Ν. Τσόλκα
Σπουδαία νίκη πέτυχε ο Αετός Λιδωρικίου με 3-2 επί του πρωτοπόρου Διαγόρα Πολυδρόσου στο ντέρμπυ της 10ης αγωνιστικής.

Η Τολοφώνα Ερατεινής κέρδισε επίσης εκτός έδρας τον Ολυμπιακό Κίρρας με 4-1 , πλησιάζοντας στους 2 βαθμούς τον Διαγόρα , που εξακολουθεί παρά την ήττα του να προηγείται στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Φωκίδας.
Σημαντική  νίκη πέτυχε και η Ένωση Γλυφάδας με 3-2 επί του Ησαΐα Δεσφίνας , ενώ ο Απόλλων Ευπαλίου γνώρισε την ήττα στην Άμφισσα με 3-0 από τον Κεχαγιά Προσηλίου.
Με την 6η αγωνιστική συνεχίστηκε και το πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας Φωκίδας.
Ο Ηρακλής Μοναστηρακίου επικράτησε με 2-1 της Ακαδημίας ΄94 ΄Αμφισσας, και ο Δωρικός Μαλαμάτων ηρθε ισόπαλος 1-1 με τον Ανδρούτσο Γραβιάς. Ο ΑΠΟ Κούμαρος δεν κατέβηκε να αγωνιστεί και έχασε στα χαρτιά  3-0 τον αγώνα  με την Φωκίδα 2000 Ιτέας.
Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες όπως έχουν διαμορφωθεί , έχουν ως εξής :

Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
 ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  -  ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ                                          1-1
ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΗΑΣΑΙΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ                      3-2
ΚΕΧΑΓΙΑΣ  ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ           3-0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ  -  ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ        1-4
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ  -  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ     2-1
ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  -  ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ           3-2

   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓ.(10η αγ.)      ΒΑΘΜΟΙ        ΓΚΟΛ
  1. ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                           25             29-8
  2. ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                         23              24-7
  3. ΚΕΧΑΓΙΑΣ  ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ                               20             19-8
  4. ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                                   20            21-14
  5. ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ                                              15             23-8
  6. ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ                                        12            14-20
  7. ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                      12            13-22
  8. ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ                                10            14-23
  9. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                                    9             13-16
10. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ                                       8              9-18
11. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ                     5               6-21
12. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                                  4               7-22

Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  -  ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ         1-1
ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΄94 ΑΜΦΙΣΣΑΣ       2-1
ΑΠΟ  ΚΟΥΜΑΡΟΣ  -  ΦΩΚΙΔΑ 2000 ΙΤΕΑΣ               0-3  ά.ά.
ΡΕΠΟ  Η  ΜΥΩΝΙΑ  ΑΓΙΑΣ  ΕΥΘΥΜΙΑΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Β΄ ΚΑΤΗΓ. ( 6η ΑΓ.)              ΒΑΘΜΟΙ          ΓΚΟΛ
1. ΦΩΚΙΔΑ  2000  ΙΤΕΑΣ                                          15              26-3
2. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ                                      10              14-7
3. ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ                         9               17-9
4. ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                                     5              12-11
5. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΄94 ΑΜΦΙΣΣΑΣ                                  5                6-13 
6. ΜΥΩΝΙΑ  ΑΓΙΑΣ  ΕΥΘΥΜΙΑΣ                                4                6-20
7. ΑΠΟ  ΚΟΥΜΑΡΟΣ                                                    0                 1-21