Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ..."ΜΥΡΙΖΟΥΝ"!

του Παύλου Δωριάδη


Οσμή σκανδάλου άρχισαν να εκπέμπουν τα σφαγεία του Λιδωρικίου πριν ακόμα να λειτουργήσουν .Νύχτα πήγαν να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό ενοικίασης για… 20 χρόνια! χωρίς να πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις και αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια , χωρίς να γίνουν οι σχετικές αναρτήσεις προσκλήσεων , χωρίς να ανακοινωθεί η δημοπρασία στον τύπο και όλα αυτά λίγες μέρες πριν από τις εκλογές .

Αναλυτικά το θέμα έχει ως εξής :

Τα σφαγεία Λιδωρικίου δημιουργήθηκαν πρόσφατα από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Σφαγείων Λιδωρικίου και στοίχισαν περίπου 1.230.000 ΕΥΡΩ.

Μέλη του Συνδέσμου είναι οι Δήμοι Λιδωρικίου , Τολοφώνας , Βαρδουσίων και Καλλιέων .

Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο Δήμαρχος Λιδωρικίου , που έκανε διακήρυξη για τις 5 Οκτωβρίου , παραχωρώντας τα σφαγεία για 20 χρόνια .

Όπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τολοφώνας το θέμα προχωρούσε σχεδόν εν κρυπτώ , χωρίς να έχουν επίσημα ενημερωθεί τα Δημοτικά Συμβούλια των άλλων Δήμων που είναι μέλη του Συνδέσμου και χωρίς να έχει στη συνέχεια καταχωρηθεί στον τύπο η σχετική προκήρυξη , ούτε αναρτηθεί όπως προβλέπεται στο πίνακα προκηρύξεων των τεσσάρων Δημαρχείων .

Όταν αποκαλύφθηκε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τολοφώνας ζητήθηκε να διαβαστούν οι όροι της προκήρυξης , αλλά δεν δόθηκαν από τον Δήμαρχο Ανδρέα Άνθιμο κι εκεί αποκαλύφθηκε ότι κάτι … «μυρίζει» στην όλη υπόθεση . Οι σύμβουλοι ξεσηκώθηκαν , με πρωταγωνιστές τον Ηλία Κορομπίλη που αποκάλυψε το θέμα και τον Παναγιώτη Ζέτο, που κατηγόρησαν το Δήμαρχο για απόκρυψη στοιχείων για μια σοβαρή υπόθεση , που έχει και την μορφή σκανδάλου αφού βιαστικά πάνε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές να δώσουν την εκμετάλλευση των σφαγείων για 20 ολόκληρα χρόνια .

Ο κ. Άνθιμος , δήλωνε μετά ότι το θέμα είχε ξανασυζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε πάρει αναβολή , αλλά δεν είπε κουβέντα για την ταμπακιέρα , δηλαδή γιατί δεν έδωσαν τα αναλυτικά στοιχεία της προκήρυξης και γιατί ενώ δεν είχε παρθεί τελική απόφαση ο Σύνδεσμος είχε προσδιορίσει ημερομηνία προκήρυξης ,χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες .

Ο Δήμαρχος Καλλιέων Λεωνίδας Καραγιάννης που ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι προφανώς (!)πρέπει να έχει γίνει δημοσίευση στον τύπο και να έχουν ενημερωθεί οι δημοτικοί σύμβουλοι των τεσσάρων δήμων .

Ο Πρόεδρος δε του Συνδέσμου δήμαρχος Λιδωρικίου Γιώργος Κουλούλας , τις πρώτες ώρες που ξέσπασε το σκάνδαλο κι έγραψε και ο τοπικός τύπος , έπαιζε το κρυφτούλι , αποφεύγοντας να κάνει κάποιες δηλώσεις .

Να πούμε εδώ ότι τα σφαγεία Λιδωρικίου είναι τα μεγαλύτερα του Νομού Φωκίδας , αφού στον ορεινό όγκο των Βαρδουσίων και Γκιώνας υπάρχει το μεγαλύτερο κομμάτι της κτηνοτροφίας .

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΙ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ * Γιατι συνεργάζομαι με Καπεντζώνη

                                                                                  

Αρθρου του Ανδρέα Κ. Ευσταθίου   πρώην Αντιδημάρχου Δήμου Ευπαλίου

Το πρόγραμμα Καλλικράτης επέφερε πολλές σημαντικές τροποποιήσεις στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .Διαμόρφωσε νέες εδαφικές Περιφέρειες στους Δήμους .Διαφοροποίησε το σύστημα Διοίκησης των Δήμων. Προκάλεσε ιδιαιτερότητες διαφόρων μορφών στη σφαίρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άξιες προσοχής . Προκάλεσε προβλήματα και προβληματισμούς στους δημότες. Δημιούργησε ένα άλλο κλίμα σχετικά με τις δημοτικές εκλογές .Ένα κλίμα το οποίο εκτιμάται , ότι θα επηρεάσει τις σκέψεις , τις κρίσεις και τις αποφάσεις των ψηφοφόρων .Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι σύμβουλοι πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους , όλα αυτά , όπως και οι δημότες ψηφοφόροι για τη σωστή επιλογή τους .Είναι γνωστό ότι οι ψηφοφόροι έχουν τον τελικό λόγο στις εκλογές , όσον αφορά την εκλογή των αιρετών μελών . Από την απόφαση τους θα εξαρτηθεί αν άξιοι άνθρωποι θα αναλάβουν την διοίκηση του δήμου και αν ο δήμος θα λειτουργήσει καλά και αποτελεσματικά ή όχι .Το χρέος των ψηφοφόρων είναι σοβαρό , γι αυτό επιβάλλεται να επιδείξουν ωριμότητα σκέψης , υπευθυνότητα και κοινωνική και πολιτική ευσυνειδησία κατά την επιλογή των προσώπων .

Με το πρόγραμμα Καλλικράτης καταργήθηκαν πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα και ιδρύθηκαν άλλοι , Στη Δωρίδα , την περιοχή μας σε λίγο χρόνο με μία παράγραφο ενός όρθρου του σχετικού νόμου καταργήθηκαν 4 δήμοι και ιδρύθηκε ένας .Αυτός ο Δήμος επί του παρόντος είναι στα χαρτιά .Για να οργανωθεί , να στελεχωθεί , και να λειτουργήσει απαιτούνται πολλά χρόνια .Χρειάζεται να εργασθούν πολλοί ικανοί άνθρωποι , με γνώσεις , με πείρα , με οράματα , με σχέδια και προγράμματα και με πολύ θέληση για εργασία και προσφορά . Χρειάζονται άνθρωποι ικανοί να καθορίσουν στόχους , να διαμορφώσουν στρατηγικές και τακτικές και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές ενέργειες .Υπάρχουν άξιοι και έντιμοι άνθρωποι. Αυτούς πρέπει να αναζητήσουν οι ψηφοφόροι , αρκεί οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων να τους συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους .Αυτό είναι σοβαρό χρέος τους και οφείλουν να το κάνουν αν αποβλέπουν στην καλή και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου. Βασικό κριτήριο επιλογής των άξιων και εντίμων ανθρώπων πρέπει να είναι , τα προσόντα τους και όχι οι πολιτικές συμπεριφορές τους .Η διοίκηση των δήμων δεν χρειάζεται πολιτικά φανατισμένους , χρειάζεται ανθρώπους με ήθος και χαρακτήρα, με διοικητικές ικανότητες και πρόθυμους να εργαστούν και να προσφέρουν έργο. Πιστεύω ότι οι σκέψεις αυτές οδηγούν στη σωστή εκτίμηση των καταστάσεων και στην ορθή επιλογή των υποψηφίων .

Το καλό του τόπου επιτάσσει , να φύγουμε από την σκέψη οι δικοί μας και οι άλλοι και να πάμε στους ικανούς και στους χρήσιμους για όλους και ακόμη να απορρίψουμε τους αναποτελεσματικούς όπου και αν ανήκουν .Έχει αποδειχθεί στη ζωή ότι είναι χρήσιμο για όλους η συνεργασία των άξιων ιδίως στο χειρισμό των κοινών θεμάτων και είναι αντιθέτως βλαβερή για τους πολλούς η προώθηση των ανικάνων .Οι σκεπτόμενοι έτσι δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουν τα ιδεολογικά τους πιστεύω .Απεναντίας σημαίνει ότι έχουν ελεύθερη σκέψη και χρήσιμη κατά περίπτωση .Πιστεύω ότι η αποτελεσματική υπέρβαση είναι καλύτερη από την εμμονή στην αναποτελεσματικότητα .Εκτιμώ ότι οι σημερινές συνθήκες συνηγορούν στην ένωση των θετικών και δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής του νέου δήμου για το κοινό όφελος και το καλό του τόπου .Εκτιμάται ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών , η επίλυση των προβλημάτων , η δημιουργικότητα και η ανάπτυξη της περιοχής μας είναι στοιχεία που πρέπει να ενώνουν και να μη χωρίζουν τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τα κοινά .

Με αυτές τις σκέψεις και επειδή εκτιμώ ότι ο υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Δωρίδας κ. Γεώργιος Καπεντζώνης είναι στη σωστή κατεύθυνση και δημιουργεί βάσιμες ελπίδες προσφοράς έργου , οδηγούμαι στην απόφαση να συνεργαστώ μαζί του και να συμμετάσχω στον συνδυασμό του με την πεποίθηση ότι θα συμβάλλω στην καλή και αποτελεσματική λειτουργία του δήμου .

Προς αποφυγή όμως κάθε παρεξηγήσεως οφείλω να δηλώσω με σαφήνεια ότι με την συνεργασία μου αυτή δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπω ή διαφοροποιούμαι από τις αρχές μου , τις ιδέες μου , τις αξίες μου και τις πεποιθήσεις μου , τις οποίες από τη νεαρή ηλικία μου πιστεύω και υπηρετώ .

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ

Του Παύλου Δωριάδη
Η ¨μάχη¨ για τη διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής στους γειτονικούς με τη Δωρίδα Δήμους Δελφών και Ναυπακτίας έχει ξεκινήσει από μέρες τώρα , αφού ήδη ξεκαθάρισαν και οι υποψηφιότητες .

Για το Δήμο Ναυπακτίας 6 υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρων τους και 5 μέχρι στιγμής για το Δήμο Δελφών .

Η ¨μάχη¨ αναμένεται σκληρή , χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχουν αξιόπιστες προβλέψεις .Το σίγουρο είναι ότι και στους δύο Δήμους θα έχουμε και δεύτερη Κυριακή , αφού κανένας υποψήφιος δεν παίρνει το 50% συν 1 .

Ιδιαίτερα για το ΔΗΜΟ Ναυπάκτου οι αναλυτές εκτιμούν ότι κανένας συνδυασμός δεν θα ξεπεράσει το 25% την πρώτη Κυριακή .

Οι συμμαχίες που δημιουργούνται , ιδιαίτερα με Δημάρχους και στελέχη από τους συνενωμένους Δήμους ποικίλουν ,κρύβοντας και μικροεκπλήξεις σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ που κάναμε και τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει .

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Ειδικότερα στο Δήμο Ναυπακτίας οι 6 που δήλωσαν παρών στη διεκδίκηση του Δήμου είναι ο σημερινός δήμαρχος Παπαθανάσης που έχει και το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας , ο πρώην δήμαρχος Νταουσάνης που έχει και το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, ο επίσης πρώην δήμαρχος Κονίδας ως ανεξάρτητος της δεξιάς , ο δήμαρχος Πυλλήνης Μπουλές που στηρίζεται κυρίως από κεντροαριστερές δυνάμεις , ο δημοτικός σύμβουλος Καρακώστας ως επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών που έχει βασικά την στήριξη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και ο Σινογιώργος ως επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ .

Βέβαια το πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και των τοπικών συμβουλίων ,ξεφεύγει από λίγο έως αρκετά των κομματικών γραμμών , ενώ με τις συνενώσεις και των υπολοίπων Δήμων με τη Ναύπακτο , δημιουργείται ένα νέο πολιτικό τοπίο που πρώτη φορά διαμορφώνεται για δημοτικές αυτοδιοικητικές εκλογές .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ναυπακτίας έχει 67 χωριά και κάθε συνδυασμός αν θέλει να τα καλύψει όλα με υποψήφιους θα χρειαστεί 225 συμπεριλαμβανομένων των 41 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από τους οποίους οι 16 θα προέρχονται από τη Ναύπακτο .

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή , αν όλοι οι συνδυασμοί είναι πλήρεις θα έχουμε 1350 υποψηφίους στο Δήμο Ναυπακτίας !

Να πούμε εδώ ότι τελευταίος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ήταν ο πρώην δήμαρχος Νταουσάνης αφού περίμενε μαζί με τον Λουκόπουλο και Κωνσταντόπουλο για το ποιος θα πάρει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ , έχοντας και οι τρεις προκαταβολικά με δηλώσεις τους δεσμευτεί , ότι θα στηρίξουν αυτόν που θα πάρει το χρίσμα .

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω κανένας από τους συνδυασμούς , σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κινήσεις και εκτιμήσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 25% την πρώτη Κυριακή ενώ εμφανίζονται να προηγούνται στη κούρσα για τις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν στη δεύτερη Κυριακή οι συνδυασμοί του Παπαθανάση και του Νταουσάνη

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

Στο Δήμο Δελφών τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα και όπως φαίνεται έτσι θα φτάσουμε μέχρι τις εκλογές .Μέχρι τώρα πέντε υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει τον ενδιαφέρων για τη Δημοτική Αρχή και αναμένεται ένας 6ος που θα ορίσει ο πολιτικός χώρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ .

Ο σημερινός νομάρχης Δ.Φουσέκης θα διεκδικήσει το Δήμο έχοντας και το Χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας . Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλευρό του βρίσκονται και οι Δήμαρχοι Πολυδρόσου Γεωργούσης ,Καλλιέων Καραγιάννης , Δεσφίνας Μαντζώρος και Γραβιάς Μανανάς . Επίσης στο πλευρό του βρίσκεται και ο παυθείς με αναστολή ιδιότητας λόγω εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων δήμαρχος Δελφών Καλτσής και η αντικαταστάτριά του στο δήμο Μπακουλά .

Υποψήφιος δήμαρχος έχοντας το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο δικηγόρος και επί δύο θητείες εκλεγμένος νομάρχης Καραχάλιος , που επιλέγει τελικά αφήνοντας εκτός τον σημερινό δήμαρχο Άμφισσας Ασημακόπουλο , που δήλωσε όμως ότι θα τον στηρίξει . Από τους εκλεγμένους σημερινούς δημάρχους τον στηρίζει επίσης και ο δήμαρχος Γαλαξιδίου Αγγουράς .

Μια τρίτη υποψηφιότητα είναι του σημερινού δημάρχου Ιτέας Παπαλάϊου που ναι μεν προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά συσπειρώνει γύρω του και άλλες τοπικές πολιτικές δυνάμεις ,λόγω της έντασης και ¨βεντέτας¨ που ξέσπασε με τον Νομάρχη Φουσέκη και τη βουλευτή Παπαθανάση για τη μη υποστήριξη δημιουργίας παραλιακού δήμου στη Παρνασσίδα με έδρα την Ιτέα .

Γύρω από τον Παπαλάϊο συσπειρώνονται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες διάφοροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες από όλους τους πολιτικούς χώρους, άλλοι ως υποψήφιοι μαζί του και άλλοι με την στήριξή τους .Έτσι φαίνεται να τον στηρίζουν ο δημοτικός σύμβουλος Πάλλας από Παρνασσό , η πρώην δήμαρχος Δεσφίνας Καπαφλή ( παρότι είναι συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά , υπάρχει προσωπική αγεφύρωτη βεντέτα με τον Φουσέκη ), ο δημοτικός σύμβουλος Δρακάκης από Ιτέα , ο δημοτικός σύμβουλος Κάππος από Άμφισσα , ο πολιτευτής Νίκος Παππάς κ..α.

Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη στάση που θα κρατήσει ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Μπούγας που ως γνωστόν δεν έχει και τις καλλίτερες σχέσεις με τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ , Νομάρχη Φουσέκη .

Επίσης κανείς δεν γνωρίζει και ποια στάση θα κρατήσει ο πρώην υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας Ανδρεουλάκος , αφού είναι γνωστή η συγγενική του σχέση με τον Καραχάλιο και ο ουσιαστικός ρόλος που έπαιξε κατά το παρελθόν για να εκλεγεί Νομάρχης .

Ένας τέταρτος συνδυασμός είναι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ιωσηφίδη που βέβαια κινείται μέσα στα γενικά πλαίσια των κομματικών του δυνάμεων χωρίς να εμφανίζει τάσεις συσπείρωσης πιο ευρύτερες .

Πέμπτος συνδυασμός είναι η ΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που δημιούργησε ο τέως βουλευτής Μπακογιάννης που είχε διατελέσει παλαιότερα και δήμαρχος Ιτέας .

Τέλος , όπως αναφέραμε ,μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και αν θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό η θα συνεργαστεί με κάποιο άλλον .

(250910)