Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΗ «ΑΠΝΟΙΑ» ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

Του Παύλου Δωριάδη


Ενώ τα επιτελεία των υποψηφίων Δημάρχων στο Δήμο Δωρίδας έχουν αρχίσει να εντείνουν την κινητικότητά τους , μετά την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας Παγώνη από την πλευρά της Ν.Δ. , ένα «μούδιασμα» παρατηρείται στον Δήμο Λιδορικίου .

Ο ίδιος ο Δήμαρχος Γιώργος Κουλούλας δεν λέει κουβέντα και συνεχώς ανταλλάσει απόψεις με μερικούς στενούς του συνεργάτες για την πορεία που θα ακολουθήσουν .

Η απογοήτευση είναι φανερή στα πρόσωπα και τις συζητήσεις των περισσότερων στελεχών της φιλελεύθερης παράταξης στο Λιδορίκι, αφού πίστευαν, όπως τους είχαν διαβεβαιώσει από ψηλότερα , ότι η υποψηφιότητα Κουλούλα είχε κλειδώσει .

Λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να είναι υποψήφιοι με τον συνδυασμό Παγώνη , ενώ πολλοί είναι αυτοί που διαβουλεύονται και με στελέχη των άλλων τριών Δήμων , που διαφωνούν με την υποψηφιότητα Παγώνη ή προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους ,για την πιθανότητα δημιουργίας ενός άλλου ανεξάρτητου συνδυασμού που θα κατέβει στις εκλογές .

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διαβουλεύσεις αυτές πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Λυμπέρης , Κώστας Κάρμας , Κώστας Κουτσόπουλος , Γιώργος Καραχάλιος και τρία στελέχη του Γιώργου Κουλούλα . Το αν θα καταφέρουν να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη ώστε να προκύψει και τέταρτος συνδυασμός θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες .

Διαφορετικά , τα περισσότερα από τα στελέχη αυτά θα απορροφηθούν ως συνεργαζόμενοι από τους άλλους τρείς συνδυασμούς που έχουν ήδη ανακοινώσει την κάθοδο τους , κρύβοντας μάλιστα οι συνεργασίες αυτές και πολλές εκπλήξεις .

Πάντως τον καθοριστικό ρόλο σε όλο το παιχνίδι και ποια τακτική θα ακολουθηθεί , έλεγε έμπειρο παλαιό στέλεχος , θα παίξει η στάση του Γιώργου Κουλούλα , ο οποίος έχει και αρκετούς φανατικούς φίλους τόσο στο Δήμο Βαρδουσίων όσο και στο Δήμο Τολοφώνας .

Οι κινήσεις αυτές σίγουρα δημιουργούν ένα πρόβλημα συσπείρωσης στο στρατόπεδο Παγώνη και μάλιστα για την πιθανότητα και προοπτική ανανέωσης με κάποια νέα στελέχη .

Έτσι για να ξεπερασθούν κάποια εμπόδια , στο παιχνίδι της στρατηγικής, έχει μπει και ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Τσακούμης ως επιτελάρχης , που η εμπειρία του θα μετρήσει πολύ, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στέλεχος της νεοδημοκρατικής παράταξης .

Μάλιστα δεν είναι απίθανο να δούμε ως υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο και τον γιό του Αλέκο Τσακούμη Πολιτικό Μηχανικό με αρκετές διασυνδέσεις σε όλο το Δήμο Δωρίδας και λόγω του επαγγέλματός του .

Αντίθετα τέτοια προβλήματα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ο Γιώργος Καπεντζώνης , που όπως τόνιζαν κύκλοι του περιβάλλοντός του , το πρόβλημά του είναι η υπερπληθώρα υποψηφίων και μάλιστα με στελέχη που θα δημιουργήσουν έκπληξη , ενώ οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν,ότι είναι τελική του απόφαση να μη χρησιμοποιήσει κομματικά στελέχη που έχουν θεσμικές θέσεις στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα, όπως Γραμματείς , μέλη Νομαρχιακής κλπ. τουλάχιστον ως υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους , αφήνοντας παράθυρο για τα τοπικά συμβούλια .

Τέλος προβλήματα φαίνεται ότι να αντιμετωπίζει ο Χρήστος Τριανταφύλλου για την στελέχωση του συνδυασμού του ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αφού πολλοί από τους παραδοσιακούς φίλους της παράταξής του , έχουν δηλώσει συνεργασία με τον συνδυασμό Καπεντζώνη , όπως οι, Καλιαμπέτσος Παναγιώτης , Κατσίκας Μιλτιάδης και άλλοι όπως ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κουτσόπουλος που δήλωσε ότι «δεν στήριξα ούτε θα στηρίξω δημοτικούς σχηματισμούς με κομματικές αναφορές. Το ίδιο ισχύει και για τη ΛΑΊΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ , παρά την προσωπική μου εκτίμηση στον Χρήστο Τρανταφύλλου» .

Επισημαίνεται εδώ , σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του DORIDA News ότι , σε 25 χωριά από τα 56 που έχει συνολικά ο Δήμος Δωρίδας , ο Τριανταφύλλου αντιμετωπίζει πρόβλημα ουσιαστικής συγκρότησης τοπικού συμβουλίου στον συνδυασμό του.

(030910)
.

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΓΩΝΗ ΕΔΩΣΕ Η ΝΔ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ

Του Παύλου ΔωριάδηΤο χρίσμα στο Τάσο Παγώνη έδωσε για τον Δήμο Δωρίδας τελικά η Νέα Δημοκρατία .

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονο παρασκήνιο , ενώ σε εξέλιξη μέχρι χθες ήταν και γκάλοπ που διενεργούσε η εταιρία ALCO για λογαριασμό της Ρηγίλλης .

Το επιτελείο του Παγώνη , διαισθανόμενο ότι το γκάλοπ θα ήταν «πειραγμένο» για να υποστηριχθεί ο Κουλούλας ,άρχισε να αντιδρά δυναμικά , αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχουν την δυνατότητα να συγκρατήσουν τους φίλους της ΝΔ και να πειθαρχήσουν .

Μάλιστα έστειλαν επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο του Κόμματος Αντώνη Σαμαρά με θέμα «Διαμαρτυρία Αιρετών Δήμου Ευπαλίου για την επιλογή υποψηφίου Δημάρχου Δωρίδας» γιατί ακριβώς έβλεπαν ότι ετοιμάζουν να παρουσιάσουν «κάλπικο» γκάλοπ , υπέρ του Κουλούλα .

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή προς τον κ Σαμαρά επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι «αδυνατούμε να αποδεχτούμε και να στηρίξουμε υποψηφιότητες που αναδεικνύονται μέσα από σκοτεινούς μηχανισμούς και μεθοδευμένες διαδικασίες» !

Και αφού παραθέτουν σειρά στοιχείων καταλήγουν ότι « δεν δύναται να γίνει αποδεκτή ανεξαρτήτου αποτελέσματος επιλογής υποψηφίου ,τόσο από εμάς όσο και από την Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Ευπαλίου» .

Έτσι μετά και τα αποτελέσματα που είχε από την δημοσκόπηση η Ρηγίλλης ,που σαφώς δεν ήταν υπέρ του Κουλούλα , παρότι προσπάθησαν να τα «πειράξουν» δόθηκε εντολή από πάνω σήμερα Τρίτη μεσημέρι να ανακοινωθεί η στήριξη στον Τάσο Παγώνη .

Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές από την πλευρά του Κουλούλα και του επιτελείου του δεν υπήρξε κάποια αντίδραση ή ανακοίνωση .

Πληροφορίες αντίθετα αναφέρουν ότι ο Γιάννης Λυμπέρης θα προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με τον Κουλούλα για να χαράξουν από κοινού γραμμή , αφού ο ίδιος δήλωσε σε φίλους του , μόλις έγινε γνωστή η είδηση ,ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον Παγώνη .

Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες , και ενώ η διαδικασία της δημοσκόπησης βρισκόταν σε εξέλιξη , έγιναν προσπάθειες από πολλές πλευρές να βρεθεί μια τρίτη συναινετική λύση στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Δημήτρη Καλαντζή ή στον πολιτευτή Κώστα Κουτσομήχο , που πάλι δεν καρποφόρησαν.

Σίγουρα τα επόμενα 24ωρα θα έχουν αρκετό ενδιαφέρων αφού τώρα πλέον έχει ξεκαθαρίσει μάλλον το τοπίο για το πώς θα οδηγηθούμε στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου , έκτος απροόπτου .

-310810-

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Του Περικλή Ν. Λουκόπουλου

(300810)Η έλλειψη υποδομών και η οικονομική στενότητα έχουν οδηγήσει το ποδόσφαιρο της Φωκίδας στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της ιστορίας του . Μέσα σ΄ αυτό το γκρίζο φόντο έγινε και η κλήρωση για το πρωτάθλημα Α και Β κατηγορίας του νομού που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες .

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα αυτά της Φωκίδας είναι πολύ κάτω του επιπέδου αντίστοιχων πρωταθλημάτων άλλων Νομών .

Οι αιτίες πολλές . Η κυριότερη όμως είναι η ανυπαρξία υποδομών .

Έτσι δεν υπάρχουν και σοβαροί οικονομικοί παράγοντες να στηρίξουν τις ομάδες (σ΄αυτό μερίδιο ευθύνης έχει και η άγρια λιτότητα) γιατί δεν υπάρχει καμία προοπτική , κανένα όραμα . Μοιραία και η νεολαία δεν ασχολείται , δεν δείχνει κάποιο ενδιαφέρων και όπου υπάρχει κάποιο ταλέντο , παίρνει τα… πόδια του και αναζητεί αλλού τη μοίρα του .

Σήμερα σε όλη τη Φωκίδα υπάρχει ο ΦΩΚΙΚΟΣ της Άμφισσας στη Γ΄ Εθνική , στελεχωμένος ουσιαστικά με λεγεωνάριους , που όπως γίνεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, μόλις κωλώσει ο μερακλής χρηματοδότης , μετά από ένα, δύο ή πέντε χρόνια ,( από κούραση ή σιχαμάρα ), αρχίζει η κατρακύλα της ομάδας και πολλές φορές ο αφανισμός από τον αθλητικό χάρτη . Τα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα εκατοντάδες . Τα έχουμε δει ακόμα και μέσα στην ίδια τη Φωκίδα ,κατά το παρελθόν .

Προχθές έγινε η κλήρωση των πρωταθλημάτων . Για πρώτη φορά δεν δήλωσε συμμετοχή η ιστορική ομάδα ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ . Ο λόγος σύμφωνα με τη διοίκηση του Συλλόγου , είναι η ανεπαρκής στελέχωση του ΔΣ με αξιόλογα μέλη ικανά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός δραστήριου συλλόγου με βλέμμα το αύριο !

Ο ΔΩΡΙΚΟΣ που πέρυσι ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική , δεν κατάφερε να λύσει το οικονομικό θέμα , δεν δήλωσε συμμετοχή , και σύμφωνα με τους κανονισμούς υποβιβάζεται στην τελευταία τοπική κατηγορία , που για την Φωκίδα είναι η Β΄.

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ , ουσιαστικά λόγω έλλειψης υποδομών δηλαδή γηπέδου , υποβιβάστηκε από τη Δ΄ Εθνική με αποτέλεσμα όλη σχεδόν η βασική του ενδεκάδα να φύγει με μεταγραφές για άλλες ομάδες .

Η ιστορική ομάδα του ΑΣΤΕΡΑ ΙΤΕΑΣ αφού διεσύρθη πέρυσι στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής μη συμμετέχοντας στους περισσότερους αγώνες , φέτος με το ζόρι κατάφερε μετά τον υποβιβασμό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Α΄ Φωκίδας .

Την τελευταία στιγμή κατάφερε και με χίλια προβλήματα να δηλώσει συμμετοχή και ο ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ .

Να πούμε εδώ ,έτσι για την ιστορία ,ότι κανένα από τα γήπεδα του Δήμου Δωρίδας δεν πληροί τις προϋποθέσεις να γίνονται αγώνες , με χόρτο κλπ . Και βρισκόμαστε στο 2010 ! Κάτι πάει να γίνει με το Ενωσιακό του Δήμου Ευπαλίου αλλά και αυτό έγινε …Γεφύρι της Άρτας!

Έτσι για ποιο ποδόσφαιρο μιλάμε ;Τέλος πάντων .Με αυτά και με αυτά που δεν τελειώνουν και θα χρειάζονταν χιλιάδες λέξεις να τα περιγράψουμε , έγινε η κλήρωση για τα τοπικά πρωταθλήματα Φωκίδας που ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες .

Από το Δήμο Δωρίδας στη Α΄ κατηγορία θα αγωνιστούν ο ΑΠΟΛΛΩΝ Ευπαλίου ,η ΤΟΛΟΦΩΝΑ Ερατεινής , ο ΑΕΤΟΣ Λιδορικίου και η ΑΕ ΓΛΥΦΑΔΑΣ . Στη Β΄ Κατηγορία ο ΔΩΡΙΚΟΣ Μανάγουλης , ο ΚΟΥΜΑΡΟΣ και ο ΗΡΑΚΛΗΣ Μοναστηρακίου .
.
** Α'   ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ


1η & 12η Αγωνιστική

Αναγέννηση Α.Σ- Τολοφώνα Ερατεινή

Αστέρας Ιτέας- Απόλλων Ευπαλίου

Διαγόρας Πολυδρόσου-Κρισσαίος Χρισσού

Ησαίας Δεσφίνας-Κεχαγιάς Προσηλίου

Γλυφάδα-Ολυμπιακός Κίρρας

Αετός Λιδωρικίου-Αμφισσαικός 20062η & 13η Αγωνιστική

Τολοφώνα Ερατεινή-Διαγόρας Πολυδρόσου

Αστέρας Ιτέας-Αναγέννηση Α.Σ

Αμφισσαικός-Ολυμπιακός Κίρρας

Κεχαγιάς Προσηλίου-Αετός Λιδωρικίου

Κρισσαίος Χρισσού-Γλυφάδα

Απόλλων Ευπαλίου-Ησαίας Δεσφίνας3η & 14η Αγωνιστική

Αναγέννηση ΑΣ- Διαγόρας Πολυδρόσου

Ησαίας Δεσφίνας-Αστέρας Ιτέας

Γλυφάδα-Τολοφώνα Ερατεινή

Αετός Λιδωρικίου-Απόλλων Ευπαλίου

Αμφισσαικός 2006-Κρισσαίος Χρισσού

Ολυμπιακός Κίρρας-Κεχαγιάς Προσηλίου4η & 15η Αγωνιοστική

Τολοφώνα Ερατεινή -Αμφισσαικός 2006

Αστέρας Ιτέας-Αετός Λιδωρικίου

Διαγόρας Πολυδρόσου-Γλυφάδα

Ησαίας Δεσφίνας- Αναγέννηση Α.Σ

Κεχαγιάς Προσηλίου-Κρισσαίος Χρισσού

Απόλλων Ευπαλίου-Ολυμπιακός Κίρρας5η & 16η Αγωνιστική

Αναγγένηση Α.Σ. -Γλυφάδα

Αετός Λιδωρικίου-Ησαίας Δεσφίνας

Αμφισσαικός 2006-Διαγόρας Πολυδρόσου

Ολυμπιακός Κίρρας-Αστέρας Ιτέας

Κεχαγιάς Προσηλίου-Τολοφώνα Ερατεινή

Κρισσαίος Χρισσού-Απόλλων Ευπαλίου6η & 17η Αγωνιστική

Τολοφώνα-Ερατεινή- Απόλλων Ευπαλίου

Αστέρας Ιτέας-Κρισσαίος Χρισσού

Διαγόρας Πολυδρόσου-Κεχαγιάς Προσηλίου

Ησαίας Δεσφίνας-Ολυμπιακός Κίρρας

Γλυφάδα-Αμφισσαικός 2006

Αετός Λιδωρικίου-Αναγέννηση7η & 18η Αγωνιστική

Αναγέννηση Α.Σ.-Αμφισσαικός 2006

Τολοφώνα Ερατεινή-Αστέρας Ιτέας

Ολυμπιακός Κίρρας-Αετός Λιδωρικίου

Κεχαγιάς Προσηλίου-Γλυφάδα

Κρισσαίος Χρισσού-Ησαίας Δεσφίνας

Απόλλων Ευπαλίου-Διαγόρας Πολυδρόσου8η & 19η Αγωνιστική

Διαγόρας Πολυδρόσου -Αστέρας Ιτέας

Ησαίας Δεσφίνας-Τολοφώνα Ερατεινή

Γλυφάδα Ε.Σ- Απόλλων Ευπαλίου

Αετός Λιδωρικίου-Κρισσαίος Χρισσού

Αμφισσαικός 2006-Κεχαγιάς Προσηλίου

Ολυμπιακός Κίρρας -Αναγέννηση Α.Σ.9η & 20η Αγωνιστική

Αναγέννηση Α.Σ.-Κεχαγιάς Προσηλίου

Τολοφώνα Ερατεινή-Αετός Λιδωρικίου

Αστέρας Ιτέας-Γλυφάδα ΑΣ

Διαγόρας Πολυδρόσου-Ησαίας Δεσφίνας

Κρισσαίος Χρισσού-Ολυμπιακός Κίρρας

Απόλλων Ευπαλίου-Αμφισσαικός 200610η & 21η Αγωνιστική

Γλυφάδα Ε.Σ- Κρισσαίος Χρισσού

Αετός Λιδωρικίου-Διαγόρας Πολυδρόσου

Αμφισσαικός 2006-Αστέρας Ιτέας

Ολυμπιακός Κίρρας-Τολοφώνα Ερατεινή

Κεχαγιάς Προσηλίου-Απόλλων Ευπαλίου

Κρισσαίος Χρισσού-Αναγέννηση Α.Σ11η & 22η Αγωνιστική

Τολοφώνα Ερατεινή-Κρισσαίος Χρισσού

Αστέρας Ιτέας -Κεχαγιάς Προσηλίου

Διαγόρας Πολυδρόσου-Ολυμπιακός Κίρρας

Ησαίας Δεσφίνας-Αμφισσαικός 2006

Γλυφάδα ΕΣ-Αετός Λιδωρικίου

Απόλλων Ευπαλίου-Αναγέννηση Α.Σ

*** Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1η & 8η Αγωνιστική

Ακαδημία 94-Φωκίδα 2000

Δωρικός-Ηρακλής Μοναστηρακίου

Κούμαρος-Μυωνία Αγία Ευθυμία

Ρεπό:Οδυσσέας Ανδρούτσος2η & 9η Αγωνιστική

Φωκίδα 2000-Δωρικός

Οδυσσέας Ανδρούτσος-Ακαδημία 94

Μυωνία Αγίας Ευθυμίας-Ηρακλή Μοναστηρακίου

Ρεπό: Κούμαρος3η & 10η Αγωνιστική

Ακαδημία 94-Δωρικός

Κούμαρος-Οδυσσέας Ανδρούτσος

Μυωνία Αγίας Ευθυμίας-Φωκίδα 2000

Ρεπό: Ηρακλής Μοναστηρακίου4η & 11η Αγωνιστική

Οδυσσέας Ανδρούτσος-Ηρακλής Μοναστηρακίου

Δωρικός-Μυωνία Αγίας Ευθυμίας

Κούμαρος-Ακαδημία 94

Ρεπό:Φωκίδα 20005η & 12η Αγωνιστική

Ακαδημία-Μυωνία Αγίας Ευθυμίας

Φωκίδα 200-Μυωνία Αγίας Ευθυμίας

Ηρακλής Μοναστηρακίου-Κόυμαρος

Ρεπό: Δωρικός6η & 13η Αγωνιστική

Δωρικός-Οδυσσέας Ανδρούτσος

Κούμαρος-Φωκίδα 2000

Ηρακλής Μοναστηρακίου-Ακαδημία 94

Ρεπό: Μυωνία Αγίας Ευθυμίας7η & 14η Αγωνιστική

Φωκίδα 2000-Ηρακλής Μοναστηρακίου

Οδυσσέας Ανδρούτσος-Μυωνία Αγίας Ευθυμίας

Δωρικός-Κούμαρος

Ρεπό: Ακαδημία** Η κλήρωση για το Κύπελλο Φωκίδας 2010-2011

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 7 μονούς αγώνες που θα διεξαχθούν στις 18-19 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο της εκάστοτε γηπεδούχου ομάδας.Αμφισσαικός 2006 - Ολυμπιακός Κίρρας

Αστέρας Ιτέας - Δωρίκος

Κεχαγιάς Προσηλίου - Απόλλων Ευπαλίου

Ησαίας Δεσφίνας - Διαγόρας Πολυδρόσου

Α.Σ.Τ.Ε. - Κρισσαίος Χρισσού

Κούμαρος - Αναγέννηση Βουνιχώρας

Αετός Λιδωρικίου - Γλυφάδα Ε.Σ.

.(300810) . -

Ναυάγια και τσαρλατάνοι ;

Του Αντώνη Καρακούση – Αναπληρωτή Διευθυντή ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣΟι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου είναι ξεχωριστές. Μέσω αυτών και κυρίως δια των προσώπων που θα εκλεγούν θα κριθεί το πείραμα , η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», η οποία κατατείνει σε πιο ολοκληρωμένα αυτοδιοικητικά σχήματα , τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και σε επίπεδο περιφερειών .

Οι νέοι δήμοι είναι πληθυσμιακά και γεωγραφικά μεγαλύτεροι, διοικητικά και οικονομικά ισχυρότεροι, προφανώς και το αντικείμενο της διοίκησής τους συνθετότερο, πολύ πέραν των τυπικών καθηκόντων της καθαριότητας , της ύδρευσης , της αποχέτευσης και της έκδοσης πιστοποιητικών .

Απαιτούν ακόμα περισσότερες εμπειρίες , άλλα επίπεδα οργάνωσης, και κυρίως άλλη αντίληψη της διοικητικής και οικονομικής γεωγραφίας ενός τόπου ή μιας περιοχής .

Κατ΄ αντιστοιχία το αυτοδιοικητικό σχήμα της Περιφέρειας λαμβάνει άλλη διάσταση .

Η νέα περιφέρεια ως αυτοδιοικητική δομή υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό το κράτος , η γεωγραφική , οικονομική και διοικητική ευθύνη της είναι μεγάλη , το όραμα , οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις των αρχόντων της θα ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και τις προοπτικές εκατοντάδων χιλιάδων και , σε ορισμένες περιπτώσεις , εκατομμυρίων ανθρώπων .

Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί , οι νέοι εκλεγμένοι περιφερειάρχες θα αντιστοιχούν σε μικρούς πρωθυπουργούς, από τις ικανότητες των οποίων θα κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόοδος ευρύτατων γεωγραφικών ζωνών .

Υπό αυτήν την έννοια δεν μπορούν στους νέους δήμους και στις νέες περιφέρειες να πρωταγωνιστήσουν τα συνήθη ναυάγια ούτε οι τσαρλατάνοι της πολιτικής .

Και επειδή οι ως τώρα εκδηλωθείσες υποψηφιότητες δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και παραπέμπουν περισσότερο σε ναυάγια παρά σε οτιδήποτε άλλο , καλόν είναι οι ηγεσίες των κομμάτων να απασχοληθούν σοβαρότερα με το έργο της επιλογής των υποψηφίων .

Έχουν ευθύνη τα κόμματα , όπως βεβαίως και οι τοπικές κοινωνίες , στης επιλογή των υποψηφίων .

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές , όπως είπαμε δεν είναι απλές.

Προσφέρουν άλλωστε και μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και ανάδειξης νέων προσώπων , που είναι απαραίτητο να ξεπερνούν τα συνήθη τυπικά μέτρα της παλαιάς πολιτικής .Πρωτίστως οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς οφείλουν να προσπαθήσουν πραγματικά αν θέλουν πραγματικά ο νέος θεσμός να αποδειχθεί αποτελεσματικός και μοχλός προόδου .Όσο για την κρισιμότητα των επιλογών τους , αν δεν πιστεύουν εμάς , μπορούν να ρωτήσουν τον υπουργό Εσωτερικών , που γνωρίζει από πρώτο χέρι το βάρος της μεταβολής που επέρχεται με τον Καλλικράτη .

Πηγή ,  ΤΟ ΒΗΜΑ
.